Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Horskí záchranári mali prácu aj na Nový rok. Zachraňovať museli zahraničných turistov
Zdielať na

Horskí záchranári mali prácu aj na Nový rok. Zachraňovať museli zahraničných turistov

MALÁ FATRA / Horskí záchranári v Malej Fatre zasahovali opäť. V pondelok potreboval pomoc manželský pár z Maďarska a 33-ročná Slovenka, ktorá zrejme podcenila počasie a nezvládla túru. Do problémov sa dostali na Malom Rozsutci a na Malom Kriváni.

Maďarskí manželia ako keby si ani neuvedomovali, čo ich môže čakať v slovenských horách a vôbec sa nepripravili na to, že idú do náročného terénu. Malý Rozsutec im tak narobil veľké problémy. Na skalnatý kopec sa im podarilo vystúpiť, ale zísť dolu už odvahu nemali. Chodník bol zľadovatený, bola hmla a už sa aj stmievalo. "Boli premočení, úplne vyčerpaní, podchladení. Poskytli sme im suché a teplé oblečenie, rukavice, paličky, mačky, čelovky a občerstvili sa nápojmi a jedlom," uviedol Peter Mažgút z Horskej záchrannej služby. Navyše, nebolo jednoduché dorozumieť sa s týmito cudzincami.

Na Malom Kriváni ďalšia partia horských záchránarov pomáhala 33-ročnej žene z Bošáce. "Bola už podchladená, vyčerpaná a silno premočená, lebo počasie bolo také, že sa striedal dážď a sneh," povedal Tomáš Dikoš z Horskej záchrannej služby. Spolu so svojimi siedmimi kamarátmi chcela prejsť hrebeň Malej Fatry. Mladá žena ale naplánovanú túru nezvládla, preto museli zavolať pomoc. Tam sa jej ujali profesionáli, ktorí ju previezli do Sučian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy