Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podtatranské múzeum plánuje zriadiť vandalský skanzen
Zdielať na

Podtatranské múzeum plánuje zriadiť vandalský skanzen

Zdroj: Johan Koolwaaij

V Poprade by mal o niekoľko rokov vyrásť skanzen vandalskej dediny

Skanzen vandalskej dediny by mal o niekoľko rokov vyrásť v Poprade. Taká je predstava popradského archeológa o prezentácii germánskej hrobky, ktorá sa našla pred dvoma rokmi počas výstavby priemyselného parku v Poprade - Matejovciach.

"Bola by to ukážka života Vandalov. Malo by tam byť nejaké obydlie, samotná hrobka, ktorá predstaví spôsob pochovávania kostrovým i žiarovým spôsobom a tiež nejaké výrobné činnosti, ako metalurgické a hrnčiarske pece," uviedol pre SITA archeológ Podtatranského múzea v Poprade a jeden z objaviteľov hrobky Peter Roth. Skanzen by sa mal nachádzať v areáli Podtatranského múzea.


Prezentácii germánskej hrobky z Popradu - Matejoviec však ešte predchádza samotná konzervácia. Celá hrobka sa v súčasnosti nachádza v Archeologickom múzeu v Schleswigu v Nemecku, kde by sa mala konzervácia hrobky uskutočniť. "Pripravuje sa projekt, aby konzervácia bola financovaná z eurofondov, pretože bude stáť veľa peňazí," uviedol P. Roth. Riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová odhaduje náklady na konzervovanie hrobky a mobiliáru na tri až päť miliónov eur. V prípade získania finančných prostriedkov by mala byť konzervácia ukončená najneskôr do piatich rokov.


Archeologický výskum kniežacej hrobky uskutočnilo Podtatranské múzeum v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre v júli až novembri 2006 po predchádzajúcom archeologickom prieskume v septembri a októbri 2005. Archeologické nálezy aj rádiouhlíkové datovanie určili vek objavenej hrobky na koniec 4. alebo začiatok 5. storočia, do doby sťahovania národov. Hrobka predstavuje európsky unikát v zachovalosti drevenej architektúry starej 1600 rokov. Prítomnosť a technická dokonalosť nájdeného mobiliára, okrem iného najstaršieho nábytku, zapíše podľa M. Bekessovej germánsky hrob z Popradu - Matejoviec do dejín archeológie a kultúrnej histórie.


Výsledky ďalšieho bádania by mali priniesť očakávané odpovede na komplexnejšie poznanie nielen osoby samotného pochovaného, ale aj historického a kultúrneho obdobia prelomu 4. a 5. storočia, prírodného prostredia a klímy v regióne severovýchodného Slovenska v európskom kontexte. Za objav germánskej hrobky získali archeológ Peter Roth, Karol Pieta a Podtatranské múzeum prvú cenu časopisu Pamiatky a múzeá v kategórii nález - objav - akvizícia za rok 2006.

Zdielať na

Najčítanejšie správy