Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikátna novinka v košickom kostole
Zdielať na

Unikátna novinka v košickom kostole

Špeciálne pre náš televízny štáb si mohol známy hudobník Marián Čekovský vyskúšať unikátny organ, ktorý dali do prevádzky v kostole Svätých košických mučeníkov.

Farníci i ostatní veriaci môžu nájsť v kostole Svätých košických mučeníkov na Slovensku jediný dvojmanuálny mechanický organ, ktorý vyrobili u nás po neuveriteľných 56 rokoch. Jeho výroba pritom nebola maličkosťou: dokopy trvala takmer tri a pol roka. Špeciálne pre TV JOJ ho odskúšal Marián Čekovský. A bol nadšený.

Skôr než začali organ vyrábať, museli všetko naň pripraviť. Len táto príprava trvala výrobcovi dva roky, no a ďalších 15 mesiacov venovali samotnej výrobe. No a v kostole ho napokon skladali dva týždne. Ale ani hrať na ňom nie je žiadna maličkosť. Štúdium hry na tento kráľovský hudobný nástroj trvá až neuveriteľných 11 rokov.

Jeden z tých, ktorý ju ovláda naozaj na vynikajúcej úrovni je známy slovenský hudobník Marián Čekovský, hoci on sám si to o sebe nemyslí. Či to už je tak, alebo nie, neodolal ponuke, aby si nový organ vyskúšal. Upozornil, že k nebude hrať žiadne populárne skladby, lebo na to sa mu zdá tento nástroj nevhodný: „Považoval by som to za neúctu, na takomto priam nebeskom nástroji treba hrať iné skladby.“

Nový organ je pýchou tohto kostola celkom zaslúžene. Jeho výška je 6 a pol metra, šírka 8 metrov a hĺbka 4 metre. Váži takmer 3 tony a skladá sa z neuveriteľných 17 tisíc súčiastok! „Jeho súčasťou je zhruba 1800 píšťal. Najväčšia z nich meria 5 metrov a najmenšia len jeden centimeter,“ vysvetľuje výrobca organu Ján Bies. Nečudo, že dolaďovanie organu trvalo 3 mesiace.

Miestny farár Pavol Bugaš je nadšený a teší, sa, že vďaka tomuto organu budú liturgie teraz ešte krajšie, lebo hudba z nástroja bude všetkých povznášať. No a z možnosti zahrať si bol nadšený aj Marián Čekovský, hoci je pravda, že už si niekoľko krát zahral na organe aj v košickom Dóme sv. Alžbety a dokonca sa „dotkol“ organu aj v slávnom parížskom kostole Notre Dame.

Tento nový organ by mal veriacim v Košiciach podľa odhadov výrobcov slúžiť približne 300 rokov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy