Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sysle sa opäť sťahujú z bratislavského letiska na Záhorie
Zdielať na

Sysle sa opäť sťahujú z bratislavského letiska na Záhorie

Zdroj: www.wikipedia.org

Začal sa jesenný odchyt sysľov na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

Najväčšiu kolóniu sysľov pasienkových, ktorá sídli na trávnatých plochách bratislavského letiska, v týchto dňoch odchytávajú ochranári a presídľujú na pasienky neďaleko obce Kuchyňa na Záhorí. Sysle v okolí letiska pútajú pozornosť operených predátorov zo širokého okolia, čo priamo ohrozuje bezpečnosť leteckej premávky.

"Snahou letiska je však zredukovať počet operencov v priestore letiska, aby sa znížila pravdepodobnosť zrážky s lietadlom," uviedla pre agentúru SITA PR manažérka Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zora Kalousková. Ako ďalej informovala, sysle je potrebné premiestniť aj pre výstavbu na letisku, pre ktorú zanikne ich prirodzený trávnatý biotop. "Preto Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava v spolupráci so Štátnou ochranou prírody, Regionálnym centrom prírody v Nitre a neziskovou organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku uskutoční druhú fázu odchytu sysľov," uviedla PR manažérka bratislavského letiska. Prvá, jarná fáza totiž na odchyt všetkých jedincov nestačila. Teplá zima a jar spôsobili skoršie párenie sysľov.

Odchytené sysle nájdu nový domov na pripravených pasienkoch neďaleko obce Kuchyňa na Záhorí. Ochranári nenechali nič na náhodu a pre sysľov navŕtali do zeme diery. Podľa pracovníka Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie Michala Ambrosa sú výsledky jarného odchytu uspokojivé. "Mláďatá, narodené samiciam, ktoré boli počas jarného odchytu gravidné, sú na pasienkoch pri Kuchyni už odrastené a životaschopné. Ak sa nám podarí dodať na novú lokalitu dostatok jedincov, ich populácia sa udrží," informoval Ambros.

Odchyt sysľov sa uskutoční s podporou Európskej komisie v rámci maďarsko-slovenského projektu LIFE-Nature, zameraného na ochranu sokola rároha v Karpatskej kotline. Z nových prisťahovalcov budú mať okrem sokola rároha radosť aj ďalšie dravce - myšiaky, jastraby, ako i vzácny orol kráľovský. Syseľ pasienkový (Spermophylus citellus) totiž v minulosti predstavoval významnú zložku ich potravy a po jeho takmer úplnom vyhubení majú tieto vtáky problém.

Zdielať na

Najčítanejšie správy