Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bratislave žije minimálne dve tisíc ľudí bez domova, pomôcť im môžete aj cez mobilnú aplikáciu
Zdielať na

V Bratislave žije minimálne dve tisíc ľudí bez domova, pomôcť im môžete aj cez mobilnú aplikáciu

BRATISLAVA / V hlavnom meste žije približne dve tisíc ľudí bez domova. Vyplýva to z prieskumu inštitútu pre výskum práce a rodiny, ktorý spolu s magistrátom Bratislavy vlani počítal ľudí bez domova. Neziskové organizácie, ktorých pracovníci bezdomovcom pomáhajú v teréne tvrdia, že ich počet je dvojnásobne vyšší.

Jedno z občianskych združení, ktoré pomáha bezdomovcom v hlavnom meste, má novinku. Šikovní IT pracovníci im zadarmo vyvinuli aplikáciu, pomocou ktorej môžu občania nahlásiť človeka bez domova v núdzi. Volá sa VAGUS SOS. "Vyberie počet ľudí, koľkých tam videl, pohlavie človeka, kde toho človeka videl, dajme tomu verejný priestor, lavička," vysvetľuje projektový riaditeľ OZ Vagus Sergej Kára. 

Následne do terénu vyrazia tzv. streetworkeri, teda pracovníci v teréne, ktorí by v prvom rade mali poskytnúť sociálne poradenstvo. "Vyrazíme na miesto s tým, že v aute máme zabalené všetko potrebné na prvú pomoc, hlavne čo sa týka oblečenia, prikrývky, deky, spacie vaky, pánske a dámske bundy. Kávu, čaj a nejaké jedlo," hovorí koordinátorka projektu Street work s ľuďmi bez domova Katarína Rosová.

Streetworkeri so sebou nosia aj lekárničku, ktorá slúži na povrchové ošetrenie. Mobilnú aplikáciu by si preto ľudia nemali zamieňať s rýchlou lekárskou pomocou. "Akonáhle vidíme, že tam nie je zdravotný problém, môžu použiť aplikáciu, ak vidíme, že áno, že človek neodpovedá, nekomunikuje, treba zavolať 112 a poradiť sa," dodáva Kára.

Aplikáciu uvítalo aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny či magistrát. Celkovo vďaka nej napočítali 2060 ľudí bez domova, takmer 300 z nich boli deti. "Tretina ľudí, ktorí žijú na ulici v Bratislave, majú pravidelný príjem, či už z práce alebo dôchodkový príjem. Napriek tomu, možno vplyvom exekučných konaní, nie sú schopní zabezpečiť si bývanie a už vôbec nie pre svoje rodiny a deti," tvrdí hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

V rámci zákona o sociálnych službách rezort práce každoročne prerozdeľuje financie samosprávam a rôznym neziskovým organizáciám na krízovú intervenciu, teda na chod útulkov či nocľahární. Do pomoci sa zapája aj hlavné mesto. "Hlavné mesto v roku 2017 prerozdelilo finančné prostriedky na pomoc ľuďom bez domova desiatim občianskym združeniam vo výške 394 830 eur," upresnila hovorkyňa bratislavského magistrátu Zuzana Onufer.

Zimné obdobie býva pre ľudí bez domova ťažké, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy