Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na poli našli uhynutého orla kráľovského. Zahynul v bolestiach, pravdepodobne sa o to postaral človek
Zdielať na

Na poli našli uhynutého orla kráľovského. Zahynul v bolestiach, pravdepodobne sa o to postaral človek

Archívne video

DIAKOVCE / Denne má v jedálničku minimálne 3 hraboše chráni tak úrodu roľníkov. Napriek tomu ich skupina ľudí cielene likviduje. Zákonom chránené operence, medzi ktoré patrí aj orol kráľovský, ktorého hodnota je 5 990 eur, sa stávajú obeťami ľudskej činnosti. V chotári Diakoviec našli ochranári zahynutú len niekoľko mesačnú samičku – zrejme ju niekto postrelil, alebo otrávil. Prípad vyšetruje polícia.

Samička orla kráľovského sa nedožila ani jedného roka. Chráneného operenca, ktorého spoločenská hodnota je 6 tisíc eur, zlikvidoval človek.

"Vysielačka začala druhý deň hlásiť z toho istého miesta, tak sme predpokladali, že niečo nie je v poriadku, tam sme našli uhynutého orla, teda orlicu pod stromom v tráve," opisuje Stanislav Kováč z Ochrany dravcov na Slovensku. Ochranári dali v lete GPS vysielačky na solárnu energiu 9 chráneným mláďatám. Šesť z nich už nežije. Len jediný zahynul prirodzenou cestou. Zvyšní piati – vrátane kráľovského operenca v chotári Diakoviec, zahynuli vinou človeka.

"Orol bol bruchom dolu, k zemi, pazúry mal zaťaté do trávy, čiže zomieral v kŕčoch, krídla mal polo roztiahnuté, zomieral v bolestiach, signalizuje to buď k nejakému zástrelu, možno otrava, ale o konkrétnych príčinách by som nerád špekuloval, počkáme si čo povedia výsledky veterinárneho vyšetrenia," pokračuje Kováč. 

"Pravdepodobnou príčinou úhynu bola otrava doposiaľ nezistenou látkou," uviedla hovorkyňa nitrianskej polície Božena Bruchterová. Orol kráľovský je stepný druh, má dvojmetrové rozpätie krídiel, ale napriek mýtom nie je dravcom, ktorý by riedil stav drobnej zveri poľovníkov. V prírode pôsobí ako sanitár, dokonca roľníkom zachraňuje úrodu.

Niektorí poľovníci už síce začali tolerovať chránené vtáky, ale prípady otráv, či strelných poranení ešte vždy nie sú výnimočné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy