Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rímske hry v bratislavských Rusovciach
Zdielať na

Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Gladiátorské súboje, výtvarné súťaže, divadelné vystúpenie, tanečná skupina ATak, Katarína Hasprová či Roman Pomajbo - v sobotu sa návštevníci 9. ročníka Rímskych hier konajúcich sa v Gerulate, antickom tábore v Rusovciach, môžu tešiť na tieto a mnohé iné akcie.

V poradí 9. ročník Rímskych hier, ktorý sa uskutoční v sobotu v obnovenej antickej Gerulate v bratislavských Rusovciach, nebude len o gladiátorských súbojoch. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla spoluautorka projektu Rímske panoptikum Yvonne Vávrová, cieľom je priblížiť starých Rimanov nielen ako bojovný národ, ale aj ako kultúrnych ľudí zaoberajúcich sa umením, filozofiou, známych kultúrou stravovania či obliekania. "Zmyslom akcie je, aby sa ľudia aktívne zapájali do spoznávania histórie a aby ich to donútilo zháňať si o danej dobe či národe aj viac informácií. Nejde však iba o rímsku históriu, ale aj našu," povedala Vávrová. Tohtoročný zábavno-edukatívny program je koncipovaný pre všetky vekové kategórie.

Podľa bratislavského primátora Andreja Ďurkovského je cieľom podujatia aj snaha dostať národnú kultúrnu pamiatku Gerulata do povedomia Bratislavčanov. "Mnohí z nich totiž ani nevedia, kde sa Gerulata nachádza. Chceme tiež, aby si vážili mesto aj vďaka histórii," uviedol na dnešnej tlačovej besede Ďurkovský.

Zábavno-edukatívny program hier sa začína o 10:00, predpokladané ukončenie je naplánované na 20:00. Špecifikom podujatia bude aj možnosť zhliadnuť verejnú generálku večerného galaprogramu. Rímske hry sa začnú interaktívnym programom s rôznymi súťažami, ktorými bude návštevníkov sprevádzať až do 17:00 moderátorka Patrícia Jarjabková-Garajová v tradičnom rímskom odeve. Záujemcov čakajú napríklad výtvarné súťaže, kozmetická príručka Kleopatry, vlastnoručná výroba dobového pohára či výcvik zdatnosti rímskeho legionára. Dozvedia sa tiež o jedálničku starých Rimanov, tajomstvách latinských citátov, rímskych číslach či o praktickom oblečení - tunike a tóge. Od 18:00 sa začne dvojhodinový večerný program, ktorým bude hostí sprevádzať moderátor Roman Pomajbo. V rámci galaprogramu je pripravené divadelné vystúpenie s názvom In medias res v podaní Márie Kráľovičovej ako bohyne Minervy a Františka Kovára ako Cicera. Návštevníci sa môžu tešiť aj na gladiátorský hip-hop v podaní skupiny Fredy Ayisiho, scénický tanec z dielne Paľa Danka a tanečnej skupiny ATak, pieseň Kleopatra v podaní speváčky Kataríny Hasprovej či módnu prehliadku na tému Rím z dielne Heleny Jurikovičovej. Pripravený je aj film o histórii, súčasnosti a obnove rímskeho kastela Gerulata v Rusovciach.

Rímskymi hrami Bratislava opäť sprístupnia antický tábor Gerulata. Projekt s oficiálnym názvom Obnova antického tábora Gerulata v Rusovciach sa začal 1. februára 2006 a skončil sa 31. júla. Celková obnova národnej kultúrnej pamiatky, ktorá bola spolufinancovaná aj v rámci programu EÚ, stála približne 4,8 milióna korún. V lapidáriu bola nainštalovaná nová vzduchotechnika a klimatizácia, nálezy a vykopávky boli osadené na nové podstavce, celé antické nálezisko sa zrekonštruovalo a zakonzervovalo. Počas obnovy vykonali aj revitalizáciu zelene a výsadbové práce.

Prvé výkopové práce na nálezisku sa uskutočnili v 60-tych rokoch minulého storočia, po zakonzervovaní nálezov v 70-tych rokoch sa do obnovy Gerulaty neinvestovalo.

Najčítanejšie správy