Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dobrá správa pre rodičky. Minister uvažuje o zrušení niektorých poplatkov pri pôrode
Zdielať na

Dobrá správa pre rodičky. Minister uvažuje o zrušení niektorých poplatkov pri pôrode

Archívne video

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Tomáš Drucker zvažuje o zrušení niektorých poplatkov, ktoré platia rodičky pred pôrodom. Má ísť podľa jeho slov o zrušenie poplatku za epidurálku a prítomnosť otecka pri pôrode.

Šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker to uviedol na otvorení zrekonštruovaného gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v bratislavskej nemocnici Ružinov.

Ministerstvo tento krok zvolilo v snahe o čo najväčšiu humanizáciu bolesti pri pôrode. "Rezort zdravotníctva je za to, aby v budúcnosti nebol poplatok pri takzvanej epidurálke. Rodička bude mať možnosť požiadať o epidurálku a bude to na zvážení lekára. Bude to dostupné a bez poplatku," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo taktiež nevidí dôvod, prečo by rodičky mali platiť, aby mohol byť otec pri pôrode. "Ani pri iných zákrokoch nie je účasť či už rodinného príslušníka alebo osoby pri pacientovi spoplatnená," dodala Eliášová.

Epidurálka stojí podľa zistení televízie JOJ od 150 eur vyššie. Prítomnosť otca pri pôrode od 30 eur. "Poplatky sú len jedným zo systémových problémov v pôrodníctve, ich zrušenie považujeme za krok správnym smerom. Každá žena má právo mať pri pôrode blízku osobu a na tíšenie bolesti a štát má zabezpečiť, aby boli tieto služby dostupné bezplatne v každej nemocnici, bez ohľadu na zriadovateľa," myslí si Zuzana Krišková, členka združenia Ženské kruhy. 

Na východnom Slovensku sa rodička popálila počas pôrodu. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy