Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Požičovňa vianočných stromčekov zabezpečí živé, verné a dlhotrvajúce Vianoce
Zdielať na

Požičovňa vianočných stromčekov zabezpečí živé, verné a dlhotrvajúce Vianoce

LIPTOV / Liptovskí lesníci prišli s originálnym a s ekologickým nápadom - požičovňou vianočných stromčekov. Cena za požičanie má byť polovičná v porovnaní s kúpou bežného stromčeka. A po Vianociach nemusíte rozmýšľať čo s ním.

Šesťsto vianočných stromčekov vám môže byť verných niekoľko rokov. Tento rok sú síce ešte Borovice limbové malé, no od budúceho roka môžu už slúžiť ako menšie vianočné stromčeky v obývačkách. "Budeme tento stromček požičiavať do domácností. Borovica limbová má šancu prežiť zimu aj v tom kvetináči," uviedol riaditeľ Občianskeho združenia Semenoles v Liptovskom hrádku Marek Šimanský. 

Lesníci sa chcú vyvarovať chýb, ktoré často robia obchodníci. Stáva sa, že sa stromčeky na jar po presadení z kvetináča do pôdy neujmú. "Vieme, že stromčeky v kvetináči sa vyberajú týždeň pred tým ako idú do kvetináča zo zeme. Často iba s kostrovými koreňmi bez vlásočníc," tvrdí Šimanský. 

V obývačke maximálne týždeň

Odborníci dbajú nato, aby bol stromček skutočne pestovaný v kvetináči, od maličkého stromčeka. Ako bude rásť, budú sa zväčšovať kvetináče až napokon poputuje do domovov. Lesníci odporúčajú, aby sme vianočný stromček mali v teplých obývačkách maximálne týždeň.

"Potom ho treba vyložiť do mierne temperovanej miestnosti, odtiaľ si ho my vezmeme a umiestníme do klimatizovanej miestnosti, kde prezimuje. Od nula do mínus jedna stupňov Celzia," uviedol vedúci škôlkárskeho strediska lesy SR Igor Leitner. 

Lesníci sa o vrátený stromček postarajú aj počas roka. Ten medzitým trošku vyrastie a ten istý stromček si môžete na ďalšie Vianoce požičať do svojich obývačiek opäť. "Predpokladám, že päť-šesť rokov by sa dali používať, verné stromčeky," povedal Šimanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy