Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí vinári: Milovníci vína sa majú na čo tešiť, tento ročník môže byť rekordný
Zdielať na

Slovenskí vinári: Milovníci vína sa majú na čo tešiť, tento ročník môže byť rekordný

SLOVENSKO / Slovenské víno už nie je iba slovenské, ale aj svetové. Zatiaľ čo pred rokmi bol úspech na zahraničných vinárskych súťažiach raritou, dnes je to úplne inak. Poctivou prácou sa slovenskí vinárski producenti stali súčasťou vinárskeho sveta, v ktorom žnú jeden úspech za druhým.

Slovenské vína patria medzi tie najlepšie. Úspechy našich vinárov v zahraničí hovoria o tom, že aj naše malé Slovensko rozhodne patrí na vinohradnícku mapu sveta.

Hovorí o tom aj nedávna prezentácia slovenských vinárov vo francúzskom Bordeaux. Tamojší labužníci a veľkí vinárski kritici nešetrili chválou. "Dnes môžme povedať, že so slovenskými vínami sa vo svete ráta," hovorí vinár Vladimír Mrva.


Kým pred rokmi boli úspechy na medzinárodných vinárskych súťažiach skutočne výnimočné, dnes naši vinári obhajujú svoje prvenstvá. Nie len na súťažiach v Európe, ale aj podstatne ďalej. V Amerike, či Afrike

 hovorí prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Ľubomír Vitek. "Sú to desiatky slovenských vinárstiev, ktoré získavajú na týchto významných európskych a svetových súťažiach. A to nielen zlaté medaily, ale aj tituly šampiónov,"

A práve títo úspešní slovenskí vinári si spomedzi seba zvolili toho najlepšieho. Titulom Vinárstvo roka sa hrdí producent vína z Hlohovca. Tvrdia, že ich úspech sa skrýva vo vlastnom hrozne.
SYNCH:
"Máme 240 hektárov vinohradov. A z toho si môžme povyberať len tú kvalitu a u nás v Hlohovci sa hroznu veľmi darí," prezradil pre TV JOJ riaditeľ víťazného vinárstva z Hlohovca Miloš Holík. A chvália si aj ostatní vinári. Všetci sa zhodujú na tom, že po poslednom lete sa majú milovníci vína skutočne na čo tešiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy