Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zdravý zamestnanec - dobrý zamestnanec. Firmy ponúkajú zamestnancom benefity
Zdielať na

Zdravý zamestnanec - dobrý zamestnanec. Firmy ponúkajú zamestnancom benefity

BRATISLAVA / Zdravý zamestnanec - dobrý zamestnanec. Aj tak by sa dal zhrnúť správny prístup zamestnávateľov k ľuďom, ktorí pre nich pracujú. A tak stále viac firiem ponúka zamestnancom aj zdravotné benefity. Slovenské firmy, najmä tie mimo Bratislavy, sa ale ešte majú v čom zlepšovať.

Stále viac zamestnávateľov si uvedomuje, že aj keď poskytnúť možnosti prevencie pre svojich zametsnancov znamená aj nejaké investície, z dlhodobého hľadiska sa to oplatí.

Ono to samozrejme nie je úplne nezištné. Chorý a zničený človek pracuje menej a odvádza menej daní. "Keď ľudia nepracujú, sú na PNke, klesá nám produktivita práce, stúpajú zamestnávateľom náklady," povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Stanislav Špánik.

"Štát môže urobiť veľa vecí, v prvom rade kampaňovito informovať o možnostiach a význame prevencie," uviedol spoluiniciátor fóra prevencie Miroslav Dedík. "Takáto iniciatíva v USA spôsobila to, že došlo k výraznému poklesu v rámci chronických ochorení," vysvetľuje Martin Demčák riaditeľ útvaru zdravia a bezpečnosti práce. 

V konečnom dôsledku z preventívnej starostlivosti profitujú všetci - štát, zamestnávateľ aj zamestnanec. "Medzi najčastejšie zdravé benefity, ktoré firmy ponúkajú je nadštandardné zdravotná starostlivosť, na šport, sick day, dovolenka navyše, masáže na pracovisku," vymenováva manažérka portálu profesia.sk Daniela Beráková.

Stále viac firiem láka a drží si svojich zamestnancov aj vďaka zdravotným benefitom. Tie sú zatiaľ najčastejšie ponúkané ľudom pracujúcim v hlavnom meste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy