Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na východe vybudovali novú nemocnicu. Výstavba trvala tri roky
Zdielať na

Na východe vybudovali novú nemocnicu. Výstavba trvala tri roky

MICHALOVCE / V utorok v meste slávnostne otvorili novú nemocnicu. Je to prvé takéto zariadenie všeobecného typu, ktoré na Slovensku postavili od roku 1989. Projekt financovala súkromná spoločnosť. Zdravotnú starostlivosť bude nemocnica poskytovať bezplatne z verejného zdravotného poistenia.

Novú nemocnicu v Michalovciach sa podarilo vybudovať za menej ako tri roky. Jej konečná cena je 34 miliónov eur vrátane všetkých technológií. V nemocnici sa nachádza 339 plávajúcich lôžok, ktoré budú obsadzované podľa potreby rôznymi oddeleniami. 

Pacient po príchode dostáva na ruku náramok s kódom, ktorý ho sprevádza počas celej liečby. Už v prvých minútach sa vypĺňa dotazník a začína triedenie. Na základe analýzy sa určí priorita a spôsob ošetrenia. 

Ak človek musí zostať v nemocnici, prevezú ho na príslušný cluster. Ide o viac príbuzných oddelení, ktoré sa nachádzajú na tom istom poschodí tesne vedľa seba, čo prináša samé výhody. "Sme spoločne, a to nielen ľudské zdroje, ale aj prístroje, ktoré môžeme využívať," uviedla primárka detského oddelenia Dana Jurečková. 

Štandardom bez príplatku sú jedno a dvojposteľové izby, v ktorých nechýba vlastné sociálne zariadenie či IP televízia. Budúce mamičky tu majú k dispozícii štyri pôrodné izby a špecialitou je aj osem moderných operačných sál pre chirurgov. "V každom operačnom svetle je umiestnená kamera, kde sa dá zaznamenať priebeh operácie," povedal primár chirurgického oddelenia Štefan Kvak. 

Na všetky procesy bude dohliadať nemocničný informačný systém, ktorý patrí medzi najmodernejšie v strednej Európe. Jeho súčasťou je napríklad centrálna pripravovňa liekov, náramky s kódom pre pacientov či inteligentné výťahy. Nemocnica príjme prvých pacientov približne o dva týždne. Dovtedy sa s ňou bude môcť zoznámiť aj verejnosť počas dňa otvorených dverí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy