Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vianočné príspevky pre dôchodcu budú. Nedostane sa ale na všetkých
Zdielať na

Vianočné príspevky pre dôchodcu budú. Nedostane sa ale na všetkých

PREŠOV / Dobrá správa pre dôchodcov, ktorých sa týka vianočný príspevok je, že bude aj tento rok. K tým, ktorí ho poberali vlani pribudne ďalších 17 000 ľudí. Najnižší príspevok začína na takmer 25 eurách a najvyšší je 100 eur aj s príplatkom. Nie všetci sú ale spokojní.

V prípade vianočných príspevkov platí to, čo po minulé roky. To znamená, že budú, ale aj to, že nie na každého sa dostane. Hranica nároku na vianočný príspevok ostala rovnaká – 60 percent z priemernej mesačnej mzdy v hospodárstve, a keďže sa priemerná mzda zvýšila, pre tento rok je to 547 eur a 20 centov. Nad túto sumu sa vianočný príspevok k dôchodku rovná nule.

Príkladom takýchto výpočtov je dôchodkyňa Anna. Tento rok sa vďaka vyššej priemernej mzde zaradila medzi ďalších 17 000 šťastných dôchodcov, ktorí po posunutej hranici príspevok dostanú. Pravidlá nároku sa jej ale zdajú nespravodlivé. Žije totiž sama a okrem vdovského, poberá invalidný dôchodok. Podľa nej sú obaja žijúci manželia dôchodcovia vo výhode. V jej prípade sa invalidný a vdovský dôchodok zrátajú, a tak dostane ten najmenší príspevok.

Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny v tomto prípade poukazuje na to, že vianočný príspevok má slúžiť pre nízkopríjmových dôchodcov a každého v tomto prípade posudzujú zvlášť. Bez ohľadu na to, kto žije v domácnosti. "Pri posúdení nároku ide o individuálny nárok každého poberateľa dôchodku. Svojou povahou ide o štátnu sociálnu dávku. Cieľovou skupinou poskytovania vianočného príspevku sú teda osoby s nižšími dôchodkovými príjmami, ktoré svoje nepriaznivé ekonomické postavenie najviac pociťujú," uviedla hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy