Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čoraz viac novorodencov má problém s ekzémom, pomôcť môže obyčajná potravina
Zdielať na

Čoraz viac novorodencov má problém s ekzémom, pomôcť môže obyčajná potravina

SLOVENSKO / Pediatri čoraz častejšie pozorujú exém už aj u novorodencov. Ochorenie, z ktorého deti nevyrastú, no pridajú sa k nemu ďalšie zdravotné problémy, dedia deti často po rodičoch. Podľa lekárov však správnymi baktériami môžeme znížiť riziko jeho vzniku.

Sú mali a bezbranní. Do vienka dostávajú nielen genetickú výbavu od rodičov ale aj imunitu najmä od matky. Celosvetové štúdie potvrdzujú, že u 20% detí sa prejaví atopický ekzém už v priebehu prvého roka.

Zvýšený nárast ekzému u detí sledujú aj naši pediatri. Ochorenie postihuje pokožku, suché šupinaté miesta sa najčastejšie vyskytujú vo vlasovej časti hlavy, na čele alebo lícach. "Počet prípadov stúpa najmä preto, že sa nám zmenilo to naše vonkajšie prostredie, ktoré sme zmenili aj my ľudia," vysvetľuje predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti Milan Kuchta.

Životné prostredia aj strava

Odborníci zvýšený výskyt ekzému pripisujú prehnanej hygiene a ovplivyniť ho môžu aj pôrody cisárskym rezom, kedy dieťa nezískava od matky dobré baktérie, ktoré sa naň nalepia pri prechode pôrodnými cestami a ktoré pomáhajú budovať imunitu.

"Dieťa, ktoré sa rodí cisárskym rezom nie je osídlené prirodzenými baktériami matky. Naopak, je osídlené nemocničnými kmeňmi," dodáva prednosta II. gynekologicko- pôrodníckej kliniky LFUK a UNB Bratislava, Jozef Záhumenský.

Ochorenie sa pritom stáva predzvesťou ďalších chorôb v neskoršom veku. Až u 85% detí s atopickým ekzémom sa k do zoznamu diganóz pridajú aj alergické ochorenia, ako je senná nádcha alebo priedušková astma.

Zmierniť riziko ochorenia môžu matky už počas posledných troch mesiacoch tehotenstva, kedy sa začína budovať imunita dieťaťa a to prijímaním probiotík. "Kvasené jogurty alebo, bryndza alebo syry obsahujú baktérie, ktoré sú veľmi potrebné, aby sa imunitný systém dieťata dokázal už pred pôrodom pripraviť na túto reakciu. Okrem týchto prirodzených produktov môžeme ponúknuť aj probiotiká," dodal Jozef Záhumenský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy