Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekári dokázali zázrak. Nevyliečiteľné chorého vyliečili
Zdielať na

Lekári dokázali zázrak. Nevyliečiteľné chorého vyliečili

BRATISLAVA / Nemeckým lekárom sa po prvý krát v histórii podarilo vyliečiť dieťa s chorobou motýlích krídel.

Volá sa tak, pretože koža týchto detí, je jemná ako krídla motýľa. Vytvárajú sa na nej hlboké rany a pľuzgiere a každý dotyk je pre ne obrovským bolestivým utrpením. Štyri deti z desiatich sa ani nedožijú dospelosti. Dosiaľ sa o tejto chorobe hovorilo ako o nevyliečiteľnej. Sedemročný chlapček zo Sýrie je dôkazom, že v budúcnosti majú deti s takýmto postihnutím nádej.

Pomocou génovej terapie sa lekárom podarilo vypestovať pre Hasana úplne novú kožu, v ktorej opravili poškodené DNA a dnes je z neho normálny zdravý chlapec. "Dúfame, že sme otvorili dvere, ktoré pomôžu aj ďalším deťom s touto chorobou. Hasan je opäť v škole, športuje a nemá žiadne zdravotné ťažkosti," povedal lekár Tobias Hirsch z univerzity Ruhr Bochum. Liečba pomocou génovej terapie je pritom známa už niekoľko desaťročí.

Mnohí ľudia sú ale voči nej stále nedôverčiví. Pred 17 rokmi sa totiž objavilo niekoľko prípadov, keď sa vírus dostal na zlé miesto a zrejme spôsobil leukémiu. Vedci a lekári, ktorí sa zaoberajú génovou terapiou, tvrdia, že je to budúcnosť medicíny. Dá sa ňou liečiť množstvo genetických ochorení, ktoré sú podmienené mutáciou jedného génu a doteraz sme ich definovali ako nevyliečiteľné.

Napríklad cystická fibróza, jeden typ akútnej leukémie, choroba motýlích krídel, či svalová dystrofia. Vďaka génovej terapii dokonca dokážu vyliečiť aj smrteľné metabolické poruchy - keď telo nedokáže odbúravať tuky, čo spôsobí infarkt vo veľmi mladom veku. Po úrazoch by zas vedeli opäť sfunkčniť poškodenú miechu. No a raz sa možno dožijeme aj toho, že nám v laboratóriách vypestujú úplne nové srdce, obličky, alebo pľúca. "Teoreticky sa dá vypestovať akýkoľvek orgán takýmto prístupom, ktorý použili oni," povedal Hirsch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy