Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda mala rokovať o obrnených vozidlách za miliardu eur, no nevyšlo im to
Zdielať na

Vláda mala rokovať o obrnených vozidlách za miliardu eur, no nevyšlo im to

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico sa v stredu prvýkrát po víkende ukázal na verejnosti a viedol rokovanie svojho kabinetu. Presúval sa však bočným vchodom, takže ľudia stále nepoznajú jeho komentár ku župným voľbám, v ktorých strana Smer pohorela. Vláda mala v stredu urobiť aj zásadné rozhodnutie a to, aké bojové obrnené vozidlá nakúpia pre vojakov.

Vláda v stredu nakoniec nerokovala o návrhu na realizáciu dodávok bojových obrnených vozidiel 8x8 a bojových a viacúčelových vozidiel 4x4. Bod bol z rokovania vlády vypustený, o materiáli totiž prerušila ešte predtým rokovanie Bezpečnostná rada SR. Rezort obrany materiál predkladal v utajenom režime, bližšie podrobnosti preto nie sú známe.

Nové vozidlá by mali nahradiť najmä vozidlá BVP-1 a OT 64, ide o techniku, ktorá má v priemere niekoľko desiatok rokov a stále stúpajú náklady na jej udržanie. So zámerom nákupu novej techniky pre pozemné sily vláda súhlasila už v máji. Spolu by sa malo do roku 2029 kúpiť 485 vozidiel a celkové náklady rezort obrany odhaduje na približne 1,2 mld. eur. V polovici októbra Denník N informoval, že ministerstvo obrany chce nakúpiť fínske transportéry Patria. Do obchodu by mohli byť zapojené aj strojárne v Krupine, ktoré donedávna ovládala Slavia Capital.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská po rokovaní vlády vysvetlila, že na Bezpečnostnej rade SR začali debatu, ale treba o veci ešte rokovať na úrovni koalície. K materiálu sa vrátia na budúci týždeň. Zdôraznila, že ide o obsiahly materiál a významnú vec. Navrhla preto, aby bola z neho nejaká časť verejná. Tento materiál podľa nej rieši formu, ktorá bude zvolená na obstaranie nových vozidiel. Treba urobiť rozhodnutie, dodala. Aj minister vnútra Robert Kaliňák uviedol, že nejaká časť materiálu bude zverejnená. Povedal, že ak je tu v súvislosti s touto témou nejaký tlak, tak je to tlak na efektivitu a zapojenie slovenského obranného priemyslu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy