Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Budúcnosť elektromobilov nie je až taká jasná
Zdielať na

Budúcnosť elektromobilov nie je až taká jasná

BRATISLAVA / Vízia, že do desiatich rokov väčšinu dnešných osobných áut nahradia autá na elektrinu, bola podľa odborníkov príliš optimistická. Okolo elektrizácie osobnej dopravy sa objavuje celý rad problémov, ktorých riešenie bude komplikované. Zoberme si len obrovskú záťaž na elektrickú sieť. Zvládne to? Otázka zníženia emisii v ovzduší tiež nie je jednoznačná. Namiesto áut ich budú vypúšťať elektrárne.

Skutočná realita nie je taká, ako si ju odborníci predstavovali. Momentálne sa po slovenských cestách vozí tisíc majiteľov áut a máme asi 100 nabíjacích staníc. 

Množstvo prekážok

Napriek veľkému optimizmu elektromobily stoja pred množstvom prekážok na to, aby nahradili bežné autá. Ak potrebujete nabiť, nabíjacích staníc je málo. Nabíjanie z bežnej zásuvky trvá veľmi dlho. Ak bývate v paneláku, nemáte prístup ani len k takej zásuvke. Takisto cena elektromobilu vôbec nie je ľudová.

Ochrana životného prostredia? 

Pôvodným zámerom elktromobilizácie vo svete malo byť zníženie dopadov dopravy na životné prostredie. Ani to ale celkom nie je isté. "Bude záležať od toho, z čoho tú elektrinu vyrobíme. Ak ju vyrobíme z fosílnych palív, tak je to dokonca ešte horšie,"  hovorí Ľubomír Šooš, viceprezident Zväzu automobilového priemyslu. Skúsenosti napríklad zo Švédska hovoria, že podpora kúpy elektromobilov nemá zmysel, ak nie sú vychytané už spomínané muchy. Väčšina odborníkov sa teda zhodne v tom, že aj o 10 rokov budú po našich cestách jazdiť prevažne autá s nádržou na benzín, či na naftu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy