Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Tieto známe osobnosti nás opustili tento rok
Zdielať na

Tieto známe osobnosti nás opustili tento rok

BRATISLAVA / Sochár Jozef Jankovič, spisovateľka Jaroslava Blažková, vôbec prvý slovenský DJ Fero Hora, či herečka Zdena Gruberová. Aj na ich hroboch v tieto dni po prvýkrát horia sviečky. Slovensko sa tento rok rozlúčilo s viacerými osobnosťami, ktoré našu krajinu robili krajšou a lepšou.

Bola uznávaná umelkyňa a krásna žena, stvárnila 90 divadelných postáv a množstvo tých filmových, no jej život poznačila aj obrovská tragédia. Zdena Grúberová, ktorá svojim prejavom a nezameniteľným hlasom patrila medzi zlatú hereckú generáciu, odišla navždy v januári. Z verejnosti sa stiahla už koncom 90 tich rokov. Nedokázala sa vyrovnať so smrťou jediného syna a prístup k nej mal len úzky okruh ľudí. "Som rada, že som mohla byť súčasťou nielen profesného, ale aj súkromného života," povedala herečka Zdena Studenková.

"Ona bola nielen skvela herečka, ale aj pomáhala druhým," dodáva herečka Zuzana Krónerová. Keď v lete zomrel zakladateľ Lúčnice, známy choreograf a tanečník Štefan Nosáľ, do Slovenského národného divadla sa s ním prišli rozlúčiť súbory zo všetkých kútov krajiny.

Profesor Nosáľ zasvätil folklóru 70 rokov svojho života a pozdvihol ho do umeleckej roviny, v akej ho poznáme dnes. Vychoval niekoľko generácií tanečníkov a so svojimi predstaveniami precestoval celý svet. "Tak ako bol profesor génius, tak ako rozdával radosť celý život, tak tu zanechal svoje dieťa, Lúčnicu, ktorá má svojich otcov, čiže on urobil všetko správne," povedal choreograf Ján Ďurovčík. 

"Je mi za ním veľmi smutno," povedala Mária Kraľovičová. 

Génius, ktorému málokto videl do hlavy a ktorý svojou tvorbou ďaleko presiahol umelecké hranice našich zemepisných šírok. Marián Varga dokázal komponovať bez prestávky aj 3 noci, lebo každý spánok bol podľa neho ako malá smrť. Nespútaný konvenciami, žil slobodne vo svojom súkromí aj svojej hudbe. Napriek podlomenému zdraviu komponoval až do konca. "Marián je jeden z výnimočných muzikantov svetových formátov, pretože on k hudbe pristupoval úplne inak," tvrdí hovorník Laco Lučenič. 

A odišiel aj Jozef Nodžák, známejší pod identitou výstredného Majstra N. V 90- tych rokoch s ním pred televíznou obrazovkou vyrastala celá generácia detí, ktoré sa vďaka jeho bláznivým pokusom mohli čo-to naučiť o fyzike. Jozef Nodžák posledné 2 roky bojoval s ťažkou chorobou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy