Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od budúceho roku by sme mali dostávať aj 13. a 14. plat
Zdielať na

Od budúceho roku by sme mali dostávať aj 13. a 14. plat

BRATISLAVA / Koaličné strany sa dohodli na tom, že 13. a 14. plat by mal byť súčasťou sociálneho balíčka. Model by mal začať platiť od budúceho roka, momentálne sa pripravuje legislatíva.

Fungovať by to malo asi tak, že zamestnávatelia budú môcť dať 13. plat zamestnancovi v júni a to po odpracovaní aspoň 2 rokov. Po odpracovaní 4 rokov by mal nárok na 14. plat a dostal by ho v decembri. Motiváciou takto odmeňovať zamestnancov má byť to, že v roku v roku 2018 by 13. aj 14. plat bol oslobodený od daní a zdravotných odvodov. Od roku 2019 by už boli oslobodené od celých odvodov. Analytik INESS Róbert Chovanculiak si myslí, že keďže sa pre takéto odmeňovanie budú môcť zamestnávatelia rozhodnúť dobrovoľne, zaujímavé to bude skôr pre veľké firmy: "Toto bude výhodné predovšetkým pre tie veľké firmy, korporácie a investorov, ktorí však už teraz vyplácajú rôzne odmeny. Máme tu však mnohých malých podnikateľov, ktorí si to nemôžu dovoliť vyplácať a to aj v prípade ak sú oslobodené od daní a odvodov."

Paradoxne aj keď tento návrh vzišiel z koaličnej dohody, práve niektoré koaličné ministerstvá nad vyplácaním 13. a 14. platu pre svojich zamestnancov neuvažujú. "Návrh rozpočtu na rok 2018 nedáva možnosť na vyplácanietakýchto plošných odmien," hovorí Igor Skoček, hovorca ministerstva zahraničných vecí. Ani podľa Tomáša Ferenčáka, hovorcu ministerstva životného prostredia "neplánuje vyplácanie 13., a 14. platu tento rok ani budúci rok." Rovnako s tým nerátajú ani ministerstvá spravodlivosti a hospodárstva. O niečo reálnejšie vidia vyplácanie 13. a 14. platu pre svojich úradníkov ministerstvá, ktoré riadia nominanti Dankovej SNS.

"Rezort obrany túto možnosť do budúcnosti rozhodne víta, keďže doteraz vyplácané odmeny podliehali zdaňovaniu," vraví Danka Capáková, hovorkyňa ministerstva obrany.  "Čo sa týka samotného inštitútu 13. platu, ten veľmi vítame. Vďaka tomu, že bude od roku 2019 oslobodený od daní a odvodov, naši zamestnanci dostanú na účty vyššiu čistú mzdu," dodáva Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodásrtva. Analytik si myslí, že 13. a 14. plat nie je zrovna to čo, štátna správa potrebuje: "Možno je cesta skôr nejakých prepustiť, nechať si kvalifikovaných a tým zvýšiť platy."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy