Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NAŽIVO štatistický úrad o príprave spracovania výsledkov volieb
Zdielať na

NAŽIVO štatistický úrad o príprave spracovania výsledkov volieb

BRATISLAVA / Sledujte s nami NAŽIVO tlačovú besedu Štatistického úradu o príprave spracovania výsledkov volieb do orgánov samosprávnych krajov 2017.

Štatistický úrad

​Štatistický úrad (ŠÚ) SR je pripravený na spracovanie sobotňajších volieb do orgánov samosprávy krajov. Ako na dnešnej tlačovej besede počas tretej skúšky spracovania výsledkov hlasovania informoval predseda štatistického úradu Alexander Ballek, skúška sa koná v rovnakých priestoroch a podmienkach, v akých budú pracovníci ŠÚ SR spracovávať výsledky volieb v noci zo soboty na nedeľu. Ballek upozornil, že pracovníci štatistiky hlasy nespočítavajú hlasy, to je úlohou okrskových volebných komisií.

Štatistický úrad sumarizuje výsledky z okrskov, obvodov a krajov. Rýchlosť spracovania volebných výsledkov teda nezávisí od štatistického úradu, ale od rýchlosti a kvality sčítania hlasov v okrskových volebných komisiách, ktorých je pre krajské voľby zriadených 5 968. Priebežné výsledky volieb začne ŠÚ SR zverejňovať na webstránke www.volbysr.sk po spracovaní a potvrdení prvých okrskových zápisníc príslušnou obvodnou volebnou komisiou. Definitívne výsledky krajských volieb úrad zverejní po ich schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 5. novembra.

Utorkková celoplošná skúška sa koná vo všetkých odborných sumarizačných útvaroch, ktoré štatistický úrad zriadil pri všetkých 96 obvodných volebných komisiách, tiež na úrovni ôsmich krajských volebných komisií a v jednom odbornom sumarizačnom útvare na úrovni Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Kontroluje sa celý priebeh spracovania výsledkov hlasovania a prezentácia priebežných a definitívnych výsledkov. V simulovaných podmienkach sčítania hlasov, ktoré sa začne po zatvorení volebných miestností, pracuje 1 245 zamestnancov krajských pracovísk a ústredia ŠÚ SR a používajú pri nej približne 700 počítačov a 310 tlačiarní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy