Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vyšetrovanie nehody vrtuľníka, pri ktorom zomreli hasiči, postúpilo
Zdielať na

Vyšetrovanie nehody vrtuľníka, pri ktorom zomreli hasiči, postúpilo

PREŠOV / Vo vyšetrovaní leteckej tragédie policajného vrtuľníka ešte z mája tohto roka, nastal posun. Americký výrobca týchto strojov totiž tiež všetko prešetroval a kompletný protokol o zrútení sa vrtuľníka Bell 429 už odovzdal rezortu vnútra.

"Ministerstvo vnútra obdržalo analýzy čiernych skriniek a súčastí zrúteného stroja Bell 429. V tejto veci zasadne komisia, ktorá preskúma zaslané protokoly," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Podstatný bude aj postoj amerických odborníkov, ktorí ešte stále detailne skúmajú prečo k pádu stroja došlo.

"V súčasnosti ešte čakáme na výsledky vyšetrovania Americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy," tvrdí Lazarov. Údaje z čiernej skrinky analyzovali aj odborníci z Prahy. Podľa ich predbežných výsledkov, ľudský faktor pri tragédii, ktorá si vyžiadala dve obete, nezlyhal. Dôvodom pádu by mal byť výpadok oboch motorov vrtuľníka naraz.

Nič ale ešte nie je definitívne. Stále je tak v hre porucha stroja aj zlyhanie pilota alebo posádky. "Inšpekcia ministerstva vnútra sa týmto prípadom taktiež zaoberá a kľúčovými budú výsledky, ktoré dodajú znalci," doplnil Lazarov. 

K tragédii došlo začiatkom mája v priestore vojenského letiska v Prešove počas výcviku. Dvaja policajti zrútenie vrtuľníka z výšky sto metrov prežili, dvaja hasiči už toľko šťastia nemali. 

Rezort vnútra má okrem zrúteného stroja ešte ďalšie tri vrtulníky. Dva stroje MI 171 a jeden Bell 429. Ten už posledné mesiace bez obmedzení lieta. A leteckí záchranári majú tri kusy strojov Bell 429 a tiež sú aktívne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy