Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Prípad rodičky, ktorá sa počas pôrodu popálila, nie je jediný. Na operačnej sále sa takéto nehody stávajú
Zdielať na

Prípad rodičky, ktorá sa počas pôrodu popálila, nie je jediný. Na operačnej sále sa takéto nehody stávajú

BRATISLAVA / Šokujúca informácia o popálení rodičky na operačnej sále pri bežnom cisárskom reze zarezonovala na celom Slovensku. Následky na celý život si ponesie nielen rodina, ktorej sa to stalo, ale aj lekársky tím, ktorý rodičku operoval. Presné príčiny sú predmetom vyšetrovania. Toto ale v našich končinách nebol prvý prípad.

V Českej lípe pred štyrmi rokmi začal horieť pacient pri operácii v brušnej dutine. "Väčšinou sa to stáva pri banálnej operácii, no takmer vždy s fatálnymi následkami," hovorí anesteziológ.

Práve anestézia, presnejšie kyslík, ktorý sa pri nej použije, môže mať výrazný vplyv na vznik požiaru. Podľa americkej televízie FOX sa ročne udeje v spojených štátoch až 200 takýchto požiarov.

Ako vznikne požiar

Americkí experti hovoria o takzvanom požiarnom trojuholníku. Kyslík použitý pri anestéze spolu s horľavými chirurgickými dezinfekčnými látkami a iskrami z chirurgických prístrojov je kombinácia, ktorá najčastejšie môže za vzniknutý požiar. Hrozbou sú teda alkoholové dezinfekčné prípravky, z ktorých výpary môžu pri obyčajnom zastavovaní krvácania formou elektrického výboja spôsobiť katastrofu. "Alkohol je horľavina prvej triedy, keď je koncentrovaný, tak stačí teplota 13 stupňov, vytvorí sa koncentrácia pár, ktorá sa zapáli, stačí na to iskra motorčeka, alebo statická elektrina. Najprv horia pary a od tých pár sa zapália všetky horľavé veci, ktoré sú nablízku," hovorí chemik Ladislav Štibráni.

​Podľa štúdií počet elektronických prístrojov na operačných sálach narastá. Všetky sa stávajú potenciálnou hrozbou, keďže k vznieteniu často stačí malá iskra. "Dôslednosť, pedantnosť, počítať s možnými rizikami treba a treba mať pacienta ošetreného tak, aby sa predišlo takýmto záležitostiam. Nehovorím, že sa to nemôže stať," vysvetľuje primár Ladislav Košťál. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou začína prípad z Trebišova prešetrovať z vlastnej iniciatívy, keďže zatiaľ podnet nedostal. Zároveň pripustili, že  už v minulosti prešetrovali prípady, pri ktorých prišiel pacient počas operácie k popáleninám. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy