Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pre deti v predškolskom a mladšom školskom veku je najideálnejšia všeobecná športová príprava, hovorí úspešný olympionik Matej Tóth
Zdielať na

Pre deti v predškolskom a mladšom školskom veku je najideálnejšia všeobecná športová príprava, hovorí úspešný olympionik Matej Tóth

Zdroj: SITA

INZERCIA / Ako deti už v ranom veku nadchnúť pre šport? Túto otázku si kladie mnoho rodičov malých ratolestí, ktorí chcú deti odmalička motivovať k tomu, aby sa pohyb stal bežnou súčasťou ich životov. Dosiahnuť tento cieľ sa snaží olympijský víťaz Matej Tóth, ktorý zriadil spolu s O2 prvých 24 Športových akadémií Mateja Tótha (ŠAMT).

Akadémia pomocou prepracovanej metodiky poskytuje deťom všeobecný športový základ, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k športu a pohybu: "Naša metodika je výnimočná v tom, že v sebe zahŕňa cvičenia nielen z teórie športovej prípravy pre deti, ale aj cvičenia od fyzioterapeuta. V cvičeniach tak využívame vývojovú kineziológiu, ale aj cvičenia na koncentráciu,“ hovorí Matej Tóth.

Podľa neho je dôležité tréning vyskladať tak, aby deti športovali hravo, na tréning sa tešili a popritom budú pracovať na správnom telesnom a duševnom vývine. Matej takýto spôsob považuje za ideálny odrazový mostík do ďalšej športovej kariéry.

"Vytvoríme všeobecný športový základ, na ktorom potom môžu stavať v špecializovaných tréningových skupinách- či už ako atléti, futbalisti, hokejisti, tenisti, basketbalisti. Predovšetkým, ale chceme vybudovať pozitívny vzťah k športu a k pohybu,“ dodáva Matej.

Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách

Zo športovej akadémie sa môžu tešiť už na 24 školách po celom Slovensku. Ich zriadenie umožnilo O2, keď v marci vyhlásilo súťaž s názvom Dobrý beh o najvyšší počet bodov, ktoré pozostávali z nabehaných kilometrov. Každý okres bol reprezentovaný konkrétnou základnou školou, ktorá tak súťažila o zriadenie Akadémie na svojej pôde. V hre bolo všetkých 79 okresov Slovenska a 3 v každom kraji mali možnosť vyhrať. Celkovo tak 24 základných škôl po celom Slovensku v týchto dňoch otvára brány novej Akadémie.

"Do súťaže sa zapojilo 2599 aktívnych bežcov, ktorí spolu nabehali viac ako 600-tisíc kilometrov, čím spoločnými silami prekonali vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom. Najviac pritom nabehali bežci z Banskobystrického kraja, takže bydlisko Mateja išlo príkladom,“ povedala Tereza Molnár, hovorkyňa O2.

"Tento jedinečný slovenský projekt je hlavne o tom, aby sa zvýšil počet aktívne športujúcich detí. Chceme využiť naše skúsenosti a vedomosti a ešte viac skvalitniť všeobecnú prípravu, aby nám na Slovensku vyrástli kvalitní športovci a najmä zdravá generácia. Som rád, že spolu s O2 sa nám tento projekt podarilo úspešne rozbehnúť.“

Najčítanejšie správy