Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Generálny tajomník Rady Európy príde na Slovensko, Fico ho pozval do Spišského Hrhova
Zdielať na

Generálny tajomník Rady Európy príde na Slovensko, Fico ho pozval do Spišského Hrhova

Archívne video

ŠTRASBURG  – Premiér Robert Fico pozval generálneho tajomníka Rady Európy na Slovensko v rámci 25. výročia členstva Slovenska v Rade Európy, ktoré bude budúci rok.

Premiér o tom informoval počas dnešnej návštevy Rady Európy na brífingu s jej generálnym tajomníkom Thorbjrnom Jaglandom. Fico povedal, že šéf tejto organizácie má záujem vidieť obec Spišský Hrhov, ktorá je známa tým, ako bezproblémovo v nej žijú Rómovia aj Nerómovia. O úspechoch jej starostu Vladimíra Ledeckého písali napríklad aj svetoznámy New York Times. "Mám záujem ukázať aj tú druhú, odvrátenú stránku rómskeho problému,“ povedal Fico.

Premiér zároveň Jaglanda podporil v jeho mediačnej činnosti v súvislosti s Ruskom. "Podporujem prístup, ktorý uprednostňuje dialóg. Tak, ako Rada Európy potrebuje Rusko, tak Rusko potrebuje Radu Európy,“ povedal Fico, pričom ocenil, že Jagland pôjde rokovať aj priamo do Moskvy.

"Môže sa zdať, že po vstupe Slovenska do Európskej únie sa Rada Európy dostala do nejakého tieňa. Takýto obraz odmietam, pretože reformy, ktoré Slovensko muselo urobiť, bolo z veľkej časti aj vďaka Rade Európy,“ dodal premiér s tým, že Rada Európy je jeho politická alma mater, kde zažil zaujímavé a užitočné chvíle.

Generálny tajomník Rady Európy Thorbjrn Jagland ocenil podporu Slovenska, ktoré podľa jeho slov výrazne Radu Európy podporuje.

Ficove ďalšie kroky viedli na zasadnutie GRECO, teda skupiny štátov proti korupcii, kde mal príhovor. Dnes v Štrasburgu navštívi aj Európsky súd pre ľudské práva a poobede odletí do Bruselu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy