Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dokument o pôrodníctve vyvolal kontroverzné reakcie. Pobúrení lekári hovoria o tendenčnosti
Zdielať na

Dokument o pôrodníctve vyvolal kontroverzné reakcie. Pobúrení lekári hovoria o tendenčnosti

BRATISLAVA / Hrôzy z našich pôrodníc, o ktoré sa delia mamičky na internete, preniesla mladá režisérka Zuzana Límová na filmové plátno. Nakrúcala na bratislavských Kramároch, v Ružinove, aj na Antolskej. Bývalé vedenie univerzitnej nemocnice uvedeniu tohto dokumentu dlhé mesiace bránilo. Minister zdravotníctva po premiére žiada od vedenia nemocnice nielen vysvetlenie, ale aj okamžitú nápravu.

Kinosála počas premietania praskala vo švíkoch. Z výpovedí lekárov v tomto dokumente sa mnohým chvíľami až ťažko dýchalo. Dokument vyvolal kontroverzné reakcie. 

Medzi divákmi sedeli aj zdravotníci, ktorí reagovali na reakcie divákov. Priamo po premiére hodnovernosť filmu spochybňovali. "Oklamala celý personál, oklamala celú nemocnicu. Mala točiť dokumentárny film, ktorý mal byť diplomovou prácou. Objektívne situácie boli z pôrodnice, ale celý ten film je natočený tendenčne proti pôrodnici a proti univerzitnej nemocnici," uviedol jeden z prítomných lekárov. Autorka sa vyjadrila, že v nemocnici strávila dva mesiace. "Toto je to, čo sme my vypozorovali za ten čas, čo sme tam boli," uviedla autorka Zuzana Límová. 

Dokument si pozrel aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. "Situáciu v oblasti pôrodníctva v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, tak ako ju vykresľuje uvedený film, za vážnu. Minister požiadal vedenie nemocnice, aby prijalo bezodkladné opatrenia a situáciu preverilo," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Vedenie nemocnice zvolalo na zajtra tlačovú konferenciu za účelom konfrontácie s autorkou za účastí medíí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy