Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vodiči mikrobusov vraj ohrozujú cestujúcich. Majiteľ opatrovateľskej agentúry ale za tragédiu vinu necíti
Zdielať na

Vodiči mikrobusov vraj ohrozujú cestujúcich. Majiteľ opatrovateľskej agentúry ale za tragédiu vinu necíti

BRATISLAVA / Sú unavení, vyčerpaní a ohrozujú cestujúcich. O šoféroch mikrobusov takto hovorí pre TV JOJ žena, ktorá s nimi zažila desiatky ciest. Roky pracuje ako opatrovateľka pre agentúru, ktorej auto v nedeľu nadránom havarovalo neďaleko Prievidze. Podľa majiteľa agentúry sú ale šoféri zodpovední sami za seba.

Dobre vyzerajúca dáma v strednom veku hovorí o tom, ako to v agentúre, ktorá vypravila dodávku smrti na Slovensko, funguje. Tvrdí, že opatrovateľky zo Slovenska musia cestovať výhradne dodávkami agentúry, pre ktorú pracujú. "Nesmie využívať, vlak, autobus, alebo niečo iné. Ide tam iba o peniaze," tvrdí opatrovateľka, ktorá cez agentúru chodí pracovať do Rakúska.

Dobrý biznis

Jedna cesta stojí opatrovateľku 60 eur. Pri plne vyťažených dvoch dodávkach, ktoré agentúra posiela z okolia Gratzu na Slovensko a späť, dokážu majitelia len na preprave za mesiac otočiť vyše 15 tisíc eur. Problémom ale je, že ženy vozí vždy iba jeden šofér, ktorý jazdí v aute aj neuveriteľných 26 hodín v kuse. "Darmo sme hovorili, že my vystúpime z auta, nech si pospí aspoň pol hodiny. On nie, nie, lebo nestíhame," pokračuje opatrovateľka. 

O šoférovi, ktorý riadil dodávku smrti ale hovorí ako o najlepšom, aký v agentúre pracoval. Skúsená opatrovateľka po obrovskej tragédií s týmto povolaním v Rakúsku končí. Hovorí, že ju v tom utvrdil aj prístup majiteľa samotnej agentúry, pre ktorú pracuje.

Čo na to majiteľ

Televízii JOJ sa podarilo telefonicky spojiť so spomínaným majiteľom opatrovateľskej agentúry. V telefonáte uviedol, že mu je ľúto čo sa stalo, no, že v aute cestovali iba dve ženy, ktoré preňho pracovali. To, že sa pod nehodu mohla podpísať práve únava vyťaženého vodiča, je podľa neho vinou buď samotného šoféra, alebo posádky. "Šoféri vedia čo majú robiť. Majú si robiť prestávky. Domnievam sa, že problém mohol byť v tom, že sa ženy ponáhľali domov a možno chceli aby robil menej prestávok,"  vysvetľuje Franz Kollmann, majiteľ opratovateľskej agentúry. 

Slovenská polícia zatiaľ majiteľa agentúry nekontaktovala. O kompenzáciách pre pozostalých obetí hovoriť nechcel, s tým že nemá dostatok informácií o celej tragédii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy