Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jesenná turistika je jedinečná. Pozor si ale treba dať na tieto nebezpečenstvá
Zdielať na

Jesenná turistika je jedinečná. Pozor si ale treba dať na tieto nebezpečenstvá

SLOVENSKÝ RAJ / Príjemné jesenné počasie mnohých láka na potulky prírodou. Niektorí dávajú prednosť prechádzkam tiesňavami v Slovenskom raji, Malej Fatre či Pieninách. Je však viacero nástrah, na ktoré si na týchto miestach turisti musia dávať pozor.

Vysoké Tatry nie sú jediným prírodným pokladom, ktorý Slovensko má. Aj iné časti našej krajiny sú turistami veľmi vyhľadávané. Podľa horských záchranárov z roka na rok stúpa počet návštevníkov aj v tiesňavách, Slovenskom raji, Malej Fatre či Pieninách, no aj tu platia niektoré z pravidiel, ako na vysokohorskej túre. "Napríklad skorý nástup na túru, plánovanie tak, aby človek bol v civilizácii skôr, ako sa zotmie, najmä v tomto prechodnom období je to oveľa skôr a rýchlo," odporúča Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Aj keď sa zdá, že je celkom teplé počasie, netreba zabúdať na to, že v roklinách je chladno. "Zobrať si so sebou aj tenkú čiapku, rukavice, je tam chladnejšie," hovorí Ivan Krajčír, náčelník HZS Slovenský raj.  Záchranári odporúčajú pribaliť si aj náhradné oblečenie, no tak, ako vysoko v horách, aj na turistike v iných lokalitách je najdôležitejšia vhodná obuv. Zabudnite na botasky. "Určite by som odporúčal radšej vysokú obuv, ako poltopánky," hovorí Krajčír. Obľúbené rebríky a iné sprístupňovacie zariadenia skrývajú na jeseň veľké nebezpečenstvo. "Voda na to špliecha a vzniká námraza, ktorú nevidno a môžu sa veľmi ľahko šmyknúť," varuje Krajčír.

Najmä rodiny s deťmi by mali byť mimoriadne opatrné. "Rebríky sú samé o sebe dosť nebezpečné, ak deti nie sú istené a je ich viacero nad sebou, môže dôjsť k pádu a ten môže mať aj fatálne následky," hovorí Janiga.

Prejsť roklinami je nezabudnuteľný zážitok, záchranári ale prosia návštevníkov, aby nepreceňovali svoje sily a trasu si vopred dobre naštudovali a nezabudli na jeden dôležitý fakt. "Vo väčšine prípadov sú to jednosmerky, čiže ak dôjde turista k miestu, ktoré nedokáže prejsť, tak sa len veľmi komplikovane dostane naspäť a návrat po rebríkoch, po ktorých idú ľudia hore a ísť proti nim je veľmi komplikované, dochádza tam k stretu a z nášho pohľadu je to veľmi nebezpečné. Takže túru si treba vybrať takú, aby sme ju dokázali zdolať," odporúča Janiga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy