Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V prevádzkovaní lekární na Slovensku nastane výrazná zmena
Zdielať na

V prevádzkovaní lekární na Slovensku nastane výrazná zmena

HUMENNÉ / Lekárne po novom nebudú môcť viesť laici, ale iba farmaceuti. Zmenu chystá ministerstva zdravotníctva a to na základe podnetu od samotných lekárnikov. Ide síce o kritiku do vlastných radov, no na druhej strane lekárnici očakávajú zvýšenie odbornej zodpovednosti prevádzky.

Podľa Slovenskej lekárnickej komory je u nás zatiaľ situácia taká, že viac ako polovicu lekární ovládajú laici. Teraz platí, že každá spoločnosť prevádzkujúca lekáreň musí mať zamestnaného odborného zástupcu, no často je plnené len formálne.

"Ten farmaceut je zamestnaný iba papierovo, mnohokrát reálne ani v tej lekárni nebol. Máme lekárne, ktoré formálne prevádzkuje bezdomovec, sú tam 80-roční dôchodcovia," tvrdí Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Ministerstvo zdravotníctva chystá zmenu. Z novely zákona o liekoch vyplýva, že lekárne budú môcť viesť iba farmaceuti, farmaceutická fakulta alebo nemocnica. Prevádzkovanie lekárne laikom na rozdiel od prevádzkovania odborníkom môže predstavovať riziko pre verejné zdravie. Skonštatoval to Európsky súdny dvor v roku 2008. Čiastočne sa dá povedať, že je to kritika do vlastných radov. Mohlo by to pomôcť vyčistiť lekárne a zvýšiť odbornú zodpovednosť farmaceutov za prevádzky," dodal Ondrej Sukeľ.

Návrhom sa bude zaoberať vláda a parlament. Novinka by v praxi mala platiť od marca 2018. Nejde ale o jedinú chystanú legislatívnu zmenu. "Čo sa týka pohotovostných lekárni, chceme, aby ich dostupnosť bola vyššia. Momentálne pracujeme na vstupe inovatívnych, čiže drahých liekov do systému, aby boli pre slovenských pacientov dostupnejšie," povedal generálny riaditeľ Sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Matej Petrovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy