Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Transplantáciu pľúc pacientom zo Slovenska budú nanovo vykonávať lekári v Česku
Zdielať na

Transplantáciu pľúc pacientom zo Slovenska budú nanovo vykonávať lekári v Česku

BRATISLAVA / Transplantácii pľúc pacientom zo Slovenska budú nanovo vykonávať lekári v Česku. Príslušné memorandum dnes v Bratislave podpísali ministri zdravotníctva oboch krajín, ktorí tiež hovorili o možnosti poskytovania cezhraničnej zdravotnej starostlivosti občanom oboch krajín.

"Podpis memoranda dnešným dňom umožňuje slovenským pacientom, ktorí potrebujú transplantáciu pľúc, aby boli okamžite transplantované v Českej republike vo Fakultnej nemocnici v Motole," povedal novinárom český minister zdravotníctva Miloslav Ludvík. Dodal, že spolupráca so Slovenskom v tejto oblasti je výhodná aj pre Českú republiku, pretože sa zároveň rozšíril okruh darcov orgánov.

Slovenskí pacienti doteraz podstupovali transplantáciu pľúc vo Viedni. Tamojšie zdravotnícke zariadenie ale príslušnú dohodu slovenských vypovedalo, Bratislava preto hľadala náhradné riešenie. Spomínaný zákrok sa v krajine pod Tatrami totiž nevykonáva.

Podľa Ludvíka sa v Česku sa urobilo vlani 45 transplantácií pľúc. Na Slovensku na tento zákrok teraz čaká jeden pacient, vo Viedni transplantácii pľúc ročne podstúpilo osem pacientov zo Slovenska.

Slovenský minister zdravotníctva Tomáš Drucker uviedol, že vzhľadom na počet zákrokov sa na Slovensku neoplatí tento typ transplantácie vykonávať. "Je to najkomplikovanejšie transplantácie. S ôsmimi až desiatimi transplantáciami ročne by sme boli na hranici bezpečnosti a nepochybne ani tá finančná efektivita by nemohla byť dosiahnutá," povedal Drucker. Dodal, že transplantácia pľúc jednému pacientovi príde na 100.000 eur (2,6 milióna korún).

Obaja ministri načrtli aj možnosť cezhraničnej spolupráce pri poskytovaní prvej pomoci. "Neraz by bolo efektívnejšie, ak by mohli byť pacienti prevezení do najbližšieho zariadenia, či už na druhej strane hraníc," uviedol Drucker.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy