Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Obete strelca z Las Vegas: Mladá policajtka aj muž, ktorý chránil svoju ženu
Zdielať na

Obete strelca z Las Vegas: Mladá policajtka aj muž, ktorý chránil svoju ženu

LAS VEGAS / Počet obetí streľby v americkom Las Vegas stúpol na 59, zranených je 527 ľudí. Masaker na koncerte country hudby sa tak stal najhorším streleckým útokom v dejinách USA.

Zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Útočník Stephen Paddock pálil do vyše 22 tisícového davu z hotela Mandalay Bay z 32. podlažia. A mal veľmi dobrý výhľad. Na štadióne bolo sedem únikových východov. Štyri z nich boli práve na strane strelca. Keď nastala panika a ľudia začali vybiehať, mal ich ako na dlani.

Šialený čin 64 ročného muža si nikto nevie vysvetliť. Tento beloch z americkej Nevady, žil v mestečku 120 kilometrov od Las Vegas. Bol na dôchodku, nemal za sebou žiadnu závažnejšiu trestnú činnosť, žiadny zjavný motív, dokonca ani napojenie na teroristické siete sa nepotvrdilo. Paddock bol synom známeho lupiča, ale on sám pôsobil nenápadne.

Milionár s obrovským arzenálom

Pred dôchodkom bol účtovníkom, a pokojne a bezproblémovo pôsobil aj na predajcu zbraní, u ktorého nakupoval svoj obrovský zbrojný arzenál. Podľa vyšetrovateľov mal útočník v hotelovej izbe až 23 strelných zbraní a stovky nábojov. Pri razii v jeho dome uňho našli ďalších 19 strelných zbraní, výbušniny a veľké množstvo munície.

S nákupmi munície problém nemal. Podľa jeho brata bol milionár, ktorý investoval do nehnuteľností a bol častým návštevníkom kasín. O politiku, či náboženstvo sa vraj vôbec nezaujímal a neprejavoval vraj ani žiadne sklony k násiliu. Prečo strieľal si tak nevie vysvetliť nikto. Ani polícia ani jeho rodina.

"Nemá žiadne záznamy. Nič. Čo robil? Študoval, potom pracoval. Mali sme niekoľko apartmánov. Niektoré sme predali, to je všetko. Nerozumiem tomu. Neviem prísť na nič, prečo to spravil," uviedol pre média Eric Paddock - brat útočníka.

Ani susedia si na ňom nič podozrivé nevšimli. Podľa nich bol tichý a pokojný. "Ani sme nevedeli, že tu žije, videli sme ho len vychádzať a vchádzať do domu," uviedol útočníkov sused.

Obete vraha

Experti sa v zásade zhodujú na tom, že Paddock nie je typickým páchateľom podobných činov. Mal ho však dôkladne naplánovaný. Keďže útočník sa sám zastrelil pred príchodom polície, je možné, že sa jeho motív zabíjania nikdy nedozvieme.

Vieme však, že po sebe zanechal strašnú spúšť a priniesol smútok a bolesť mnohým rodinám. Medzi 59 obeťami bola Rachel Parker, mladá policajtka z Kalifornie. Sony Melton bol zdravotník z Tennesee, ktorý zomrel, keď vlastným telom chránil manželku Heather.

Angie Gomez skončila strednú školu iba pred dvoma rokmi. Bola cheerleaderkou, mala rada herectvo a zborový spev. Dvadsaťročná Bailey bola na koncerte so svojou mamou a videla ako umiera.

Hrdinovia, ktorí zachraňovali životy

To je len zopár mien z dlhého zoznamu obetí účtovníka na dôchodku. Iní mali viac šťastia a z útoku vyviazli iba so zraneniami. Tak ako Tom McIntosh, ktorý bol na koncerte so svojou manželkou, jej bratrancom a švagrinou. Všetci traja sa vystrašení snažili utiecť. Tom však musel svoju ženu ťahať, aby bežala rýchlejšie.

"Pomohol som jej preskočiť múr a potom tam bola ďalšia žena, ktorej som tiež pomohol na druhú stranu. Ale v tom momente ma postrelili. Keď som nakoniec preskočil cez múr ja, hneď ako som sa postavil, mal som nohavice presiaknuté krvou. Našťastie jeden milý človek mi zachránil život. Opaskom mi priškrtil nohu, aby som nevykrvácal," opísal okolnosti útoku postrelený muž Tom Mcintosh.

Hrdinstvo jednotlivcov zachránilo v Las Vegas mnoho ľudských životov. Na koncerte bol aj 42 ročný veterán americkej armády Rob Ledbetter, ktorý sa okamžite začal starať o zranených. Z košieľ či trička si vyrábal improvizované tlakové obväzy, aby zabránil vykrvácaniu. Na koncerte bol pritom postrelený aj jeho brat.

Ľudia darujú hromadne krv

Ďalší muž, ktorý sa predstavil len ako Zach zahnal deväť ľudí do bezpečia prívesu a zachránil im tak život. V Las Vegas zavládol po streľbe obrovský smútok. Nemocnice vyzvali obyvateľov, aby pomohli a prišli darovať krv.

Ľudia si pamiatku obetí uctili sviečkami a kvetmi, spomienkové stretnutia sa konali po celej krajine. Pre najhorší útok strelnou zbraňou v USA zhasli svetlá aj na známom Empire State Building, či na francúzskej Eiffelovej veži.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy