Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chrípková sezóna začala. Toto sú najúčinnejšie zbrane proti vírusom a baktériám
Zdielať na

Chrípková sezóna začala. Toto sú najúčinnejšie zbrane proti vírusom a baktériám

BRATISLAVA / Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie už oficiálne začala chrípková sezóna. Trvá od 2. októbra až do konca apríla. Práve teraz je preto najvhodnejší čas, aby ste sa proti nej dali zaočkovať. Pre koho je očkovanie vhodné, pre koho nevhodné a pre koho priam nutné? Ako sa vyhnúť samotnej chrípke a ako spoznať jej príznaky? Pozrite si rady od odborníkov z Úradu verejného zdravotníctva.

Ochranné protilátky, ktoré sa v organizme po očkovaní vytvoria, zabraňujú vzniku ochorenia, prípadne jeho priebeh zmiernia a znižujú riziko komplikácií a úmrtia. Protilátky sa vytvoria postupne, v priebehu desiatich až štrnástich dní po očkovaní.

Chrípka dáva o sebe vedieť každý rok. "Vírus chrípky sa prenáša veľmi ľahko. Ak sa nakazíte, môžete ju šíriť aj vtedy, keď ešte nepociťujete žiadne príznaky" hovorí hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Ide o závažné ochorenie, ktorým sa nakazí 5–15 percent populácie, neliečená chrípka môže spôsobiť aj závažné zdravotné komplikácie. "Očkovanie je najdostupnejšia a najúčinnejšia ochrana proti chrípke," zdôrazňuje hlavný hygienik na stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Bezpečnosť očkovania

"Chrípkové vakcíny sú bezpečné, ochránia pred vírusmi chrípky, ktorých antigény sa nachádzajú v očkovacej látke pre danú sezónu," vysvetľuje ďalej hlavný hygienik. Pripomína, že zvýšené riziko komplikácií spojených s chrípkou majú najmä ľudia nad 59 rokov, chronickí pacienti, tehotné ženy, deti od šiestich mesiacov do troch rokov, ale tiež ľudia s fyzickým hendikepom, chorobnou obezitou a so zníženou imunitou.

Medzi najčastejšie komplikácie spojené s chrípkou patria zápal priedušiek, zápal stredného ucha, zápal prínosových dutín a zápal pľúc. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva odporúčajú očkovanie aj zdravotníckym pracovníkom, ľuďom, ktorí žijú v spoločnej domácnosti s vysokorizikovými osobami. Ďalej pracovníkom v odvetviach, kde prichádza k úzkemu kontaktu veľkého množstva ľudí, napríklad pôšt, dopravy, obchodov a podobne, športovcom pred cestou na medzinárodné podujatia a tiež všetkým, ktorí v čase predpokladanej epidémie chrípky cestujú do zahraničia.

Prevencia pred chrípkou

Nechcete mať jeseň pokazenú nepríjemným kašľom a kýchaním? Pripravte si účinné zbrane proti vírusom a baktériám. Doprajte si každý deň vitamíny, aspoň pol hodinu venujte pohybu, dodržiavajte pitný režim, otužujte sa, pravidelne vetrajte doma i na pracovisku a často si umývajte ruky, radí Úrad verejného zdravotníctva na svojej stránke.

Aký je rozdiel medzi prechladnutím a chrípkou? Niektorí považujú chrípku za banálne ochorenie, môže však spôsobiť aj závažné stavy, napríklad zápal pľúc, alebo zápal srdcového svalu, či dokonca úmrtie. Chrípka je rýchlo sa šíriace a vysoko nákazlivé ochorenie. Chrípkové vírusy často menia svoje vlastnosti a takmer každú sezónu kolujú v populácii iné typy vírusu. Vírus sa šíri najmä vzduchom pri kašli a kýchaní, ale aj kontaminovanými rukami a predmetmi. 

Ako spoznáme príznaky chrípky?

- náhly nástup
- vysoká teplota – nad 38 °C
- typický úvodný príznak je bolesť kĺbov
- silná bolesť hlavy, často za očami
- bolesť svalov v rukách, v nohách a na chrbte
- suchý, dráždivý kašeľ
- často sa objaví zimnica
- po 48 hodinách sa môže prejaviť nádcha a bolesť hrdla

Chrípku je potrebné vyležať. Antibiotiká na ňu nezaberajú, odporúčajú sa lieky tlmiace bolesti hlavy, svalov a na zníženie teploty. Únavu a malátnosť môžete pociťovať ešte niekoľko dní, či týždňov po ústupe chrípky.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy