Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Do škôl by sa mala vrátiť branná výchova. Politická zhoda je zatiaľ v nedohľadne
Zdielať na

Do škôl by sa mala vrátiť branná výchova. Politická zhoda je zatiaľ v nedohľadne

BRATISLAVA / Bude branná výchova na školách ako samostatný predmet, alebo ako súčasť iných predmetov? O tom sa vedie diskusia už niekoľko mesiacov. Včera po rokovaní však zverejnil Štátny pedagogický ústav, že s výučbou takéhoto samostatného predmetu je reálne začať v školskom roku 2019/2020. Dnes už na jeho webe správu nenájdete a podľa ministerky školstva je vec stále otvorená.

Do škôl by sa mala vrátiť branná výchova v novom šate. Poskytnutie prvej pomoci, orientácia v teréne, posilnenie vlastenectva. Aj takto odôvodňovalo návrat brannej výchovy do škôl ministerstvo obrany.

"Zastávame názor, že ak to neurobíme my, urobia to rôzne poloextrémistické a polovojenské skupiny," vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Posledné správy hovorili o tom, že branná výchova nebude ako samostatný predmet. Včera sa ale po rokovaní viacerých strán vrátane rezortu školstva, vnútra, obrany aj Štátneho pedagogického ústavu do médií dostala aj táto správa.

"Na základe oboznámenia sa s aktuálnym stavom vzdelávania, sa zhodli na tom, že s vyučovaním tohto samostatného predmetu v školách je reálne začať v školskom roku 2019/2020." 

V stredu ale táto správa na webe Štátneho pedagogického ústavu chýbala. V správe sa písalo aj to, že bude nevyhnutné doškoliť súčasných telocvikárov a rozšíriť štúdium o aprobačný predmet branná výchova pre telocvikárov. Ministerka školstva ale už tak jednoznačná nebola.

"Štátny pedagogický ústav je nami riadená organizácia. Oni vyvíjajú rôzne aktivity aj v metodickom pláne ale to, že o tom rokovali neznamená, že to bolo schválené ministerstvom," potvrdila ministerka školstva. 

"Nová pani ministerka by nemala podliehať vrtochom Andreja Danka. Nemôžeme pridávať nové predmety podľa toho, ako sa ktorý politik vyspí," myslí si opozičná líderka Veronika Remišová. 

Ako bude vyzerať branná výchova v školách teda nie je jasné ani po dnešku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy