Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Simonka (1,5) zomrela na následky týrania. Jej náhradného otca súd oslobodil
Zdielať na

Simonka (1,5) zomrela na následky týrania. Jej náhradného otca súd oslobodil

PREŠOV / Pojednávanie prešovského okresného súdu prinieslo zvrat v prípade smrti malej Simonky z Veľkého Šariša. Profesionálneho rodiča Ivana, ktorý čelil obžalobe zo zabitia 1,5 ročného zvereného dievčatka, spod obžaloby oslobodili. Hoci podľa súdu niet pochýb o tom, že dievčatku na druhý svet niekto dopomohol. Kto to bol, však ostáva stále nezodpovedané.

Jeden a polročná Simonka zomrela v marci 2015. Pitva po jej smrti priniesla hrozné odhalenie. Po mnohých pojednávaniach podľa súdu nebolo pochýb o tom, že dieťa zomrelo násilnou smrťou. Na tele malo zranenia, ktoré si podľa znalca nemohlo spôsobiť samo a takisto nemohli vzniknúť nešťastnou náhodou, napríklad pri páde. "Podľa mechanizmu vzniku poranení išlo o úder lakťom, päsťou, kolenom, prípadne nohou alebo nejakým predmetom," opisovala poranenia predsedníčka senátu. Boli to modriny, podliatiny, no aj vnútorné zranenia, na následky ktorých dievčatko zomrelo. "Bezprostrednou príčinou smrti bol šok po úraze, krvácaní pri úraze tváre, trupu, a to najmä krvácanie tenkého čreva, krvné podliatiny vznikli neurčenými tupými predmetmi," povedala predsedníčka senátu.

Obžalobe zo zločinu zabitia čelil náhradný otec dievčatka. Hrozil mu trest odňatia slobody až na 12 rokov. Okrem nebohej Simonky mal ako profesionálny rodič v opatere ešte dve deti z detského domova a spolu s manželkou vychovávali aj ďalšie dve, ich vlastné deti. Podľa súdu však nebolo preukázané, že za smrť Simonky je zodpovedný obžalovaný muž. "Okresný súd Prešov obžalovaného oslobodil, keďže nebolo preukázané, že skutok, právne kvalifikovaný ako zločin zabitia, obžalovaný spáchal," povedala Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji.

Obvinený Ivan G., sa reportérke TV JOJ na kameru vyjadriť nechcel. Stredajšie rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Prokurátorka sa po vyrieknutí rozsudku proti nemu odvolala. O otáznom zavinení smrti malého dievčatka preto bude rozhodovať krajský súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy