Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záujem o vojenčinu klesá. Kritériá spĺňa len tretina uchádzačov
Zdielať na

Záujem o vojenčinu klesá. Kritériá spĺňa len tretina uchádzačov

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany sa borí s problémom, ktorý je podľa odborníkov naozaj vážny. Záujem Slovákov vstúpiť do ozbrojených síl a stať sa profesionálnym vojakom je mimoriadne nízky a hoci sa tam minulý rok hlásilo vyše 1600 uchádzačov, iba necelá tretina z nich dokázala splniť kritériá.

"Keď porovnáme rok 2012 až 2016 tak je tam pokles až o 32 percent. Takisto klesá aj počet záujemcov, ktorí spĺňajú kritériá. V súčasnosti ich spĺňa 30 až 40 percent uchádzačov," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Dana Capáková. 

Medzi kritériá patrí zdravotný stav, psychotesty aj fyzická zdatnosť. Aj keď je to ojedinelé, vyradiť môže záujemcu aj jeho výška. "Pri delostrelcoch musia mať výšku od 150 centimetrov, pri vodičoch tankov je to od 160 centimetrov," vysvetľuje Capáková. 

Ministerstvo obrany si zlú situáciu uvedomuje a pripravuje zmenu zákona. "Chceme zatraktívniť službu, aby sa ľuďom, ktorí sú vycvičení, oplatilo zotrvať," tvrdí Capáková.

Opozícia aj odborníci odkazujú, že treba zvýšiť platy, zvýšiť benefity a padol aj návrh ohľadom kritérií. "Chceme, aby policajti a hasiči mohli oveľa plynulejšie prejsť k vojakom, aby nemuseli robiť prijímacie pohovory, aby neboli posudzovaní ako bežný človek z civilného prostredia," navrhuje Ľubomír Galko, bývalý minister obrany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy