Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prípad Randy postupuje. Na rozhodnutie ale ďalej čaká
Zdielať na

Prípad Randy postupuje. Na rozhodnutie ale ďalej čaká

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vo štvrtok prišla učiteľka angličtiny, Randy, už piatykrát na cudzineckú políciu, aby požiadala o povolenie na pobyt na Slovensku. Celú noc strávila pred políciou, no našťastie sa ráno dostala na rad. V pondelok ju zavolali späť a oznámili jej, čo s ňou bude ďalej. Celý prípad sleduje reportér TV JOJ Dárius Haraksin.

V pondelok o druhej hodine vošla Randy na oddelenie cudzineckej polície, aby sa dozvedela o jej ďalšom osude. Víza jej skončili už v nedeľu, no ešte v piatok stihla podať žiadosť o povolenie na pobyt. 

Dočasné rozhodnutie

Podporiť ju prišiel aj riaditeľ gymnázia, na ktorom Randy učí, spolu s reportérom TV JOJ Dáriusom Haraksinom. Po dlhých patáliách si môže aspoň na chvíľu Američanka vydýchnuť. Pobyt jej dočasne predĺžili a teda môže ostať v krajine, kým jej žiadosť úrady nepreveria. "Povolili mi tu zostať ďalších 90 dní, počnúc dňom, kedy som naposledy vstúpila na Slovensko, čo bolo 2. augusta," hovorí Randy. Rozhodnutie môže trvať aj niekoľko týždňov. Dovtedy síce nesmie učiť, ale aspoň môže ostať na Slovensku. 

Nekonečná noc

Randy nebola jediná, ktorá strávila noc pred políciou. Desiatky cudzincov spali na zemi v spacákoch či zabalení v dekách, v zime. Iba s tým čo si priniesli. Na mieste navyše nie je ani toaleta.Krásnym gestom jej vyjadrili podporu riaditeľ školy aj so študentmi, ktorí dokonca vynechali nultú hodinu, aby boli s Randy, keď sa dostala v piatok ráno na rad.  Študenti jej počas noci nosili teplý čaj a robili jej spoločnosť. 

Na to, ako ľudí vybavia momentálne neexistuje žiadny systém. Dokonca aj provizórny zoznam čakajúcich, ktorý si spravili sami ľudia, polícia roztrhala. Takáto situácia na cudzineckej polícii panuje posledné dva roky. Problém by mala vyriešiť nová budova na okraji mesta. Ide o zrekonštruované kasárne vo Vajnoroch, ktoré otvoria na jeseň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy