Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Povinná predškolská dochádzka. Učitelia ju vítajú
Zdielať na

Povinná predškolská dochádzka. Učitelia ju vítajú

BRATISLAVA / Od septembra 2019 by mal každý predškolák absolvovať posledný ročník materskej školy, aby bol dobre pripravený na školu. O návrhu bude s ministerkou školstva rokovať splnomocnenec vlády pre rómske komunity. Pre deti z osád, by to predstavovalo veľkú šancu.

Ábel Ravász chce presadiť, aby bol posledný rok v škôlke povinný. Pokiaľ ide o povinnú predškolskú výuku detí z osád a marginalizované komunity, má Ravász silnú podporu u koalície aj u opozície., ktorá si dokonca myslí, že jeden rok povinne v škôlke je málo.

Niektorí z opozície dokonca tvrdia, že jeden rok je málo. "Rómske deti prichádzajú do škôl nepripravené, nevedia držať ceruzku v ruke, nevedia rozoznávať farby. Mali by mať minimálne dva roky predškolskej dochádzky povinne," myslí si Veronika Remišová z OĽaNO.  

Pokiaľ ide o plošné zavedenie povinnej predškolskej výuky v škôlke, názory sú nejednotné. "V princípe súhlasím,  ale na druhej strane si musí pán splnomocnenec dať odpoveď na otázku, či v týchto lokalitách existujú dostatočné kapacity v materských školách," uviedol Ľubomír Petrák zo SMER-SD. 

Predškolský povinný ročník by privítali aj učitelia. Definitívne slovo zatiaľ nepovedala ešte ministerka školstva. "Chcela by som posúdiť tieto veci so všetkými komunitami, ktorých sa to týka, aby som nekonala na základe názorov menších skupín, aby to bolo konsenzuálne," uviedla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy