Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister dopravy: Pokiaľ nebudú lietadlá 16 hodín vo vzduchu, národný prepravca nebude zarábať
Zdielať na

Minister dopravy: Pokiaľ nebudú lietadlá 16 hodín vo vzduchu, národný prepravca nebude zarábať

BRATISLAVA / Bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika treba prenajať. Najlepšie na tridsať rokov. Len tak sa môže ďalej rozvíjať. Tento týždeň to vyhlásil Minister dopravy Arpád Érsék.

Podla ministra hospodárstva však bratislavské letisko treba poriadne rozlietať. Jeho víziou je v rámci medzinárodného tendra zohnať koncesionára a letisko na 30 rokov prenajať.

"Lebo vieme, že treba investovať ďalšie finančné prostriedky do dráhy, do modernizácie a nemôžeme stavať na tom, že tu budú pristávať len nizkonákladové letecké spoločnosti," uviedol minister dopravy Árpád Érsék.

Nad zriadením slovenského národného leteckého prepravcu visí zatiaľ otáznik. České aerolinky sú totiž podľa ministra ročne v strate 4 milióny eur. "Pokiaľ nemáte 18 hodín lietadlo vo vzduchu, tak nemôžete mať nikdy, nikdy plusové čísla, takže toto si uvedomujem," dodal minister dopravy, ktorý si chce počkať na vypracovanú štúdiu, čísla a konkrétne podmienky za akých by malo zmysel národného leteckého prepravcu zriadiť.

Deň otvorených dverí

V nedeľu bol na bratislavskom letisku už štvrtý ročník Dní otvorených dverí. Dalo sa dostať nielen za terminálovú kontrolu, ale aj na letiskovú plochu. Počas exkurzie nechýbali ukážky práce policajných psovodov pri vyhľadávaní výbušnín, vrátane balistickej výstroje.

Na letisku slúži ako zamestnanec finančnej správy už rok a pol aj nemecký ovčiak Nasťa. Špecializuje sa na vyhľadávanie predmetov, ktoré nemožno dovážať zo zahraničia v rámci dohovoru. Ide napríklad o rôzne druhy vypchatých živočíchov či výrobkov z nich ako topánky z krokodílej kože.

Historická návštevnosť

Z Bratislavy sa lieta do 22 krajín, vlani letisko prepravilo 1,7 milióna cestujúcich, tento rok očakávajú ich počet ešte vyšší. "Bude to 1,9 milióna pasažierov a budúci rok očakávame, že prekonáme historickú hranicu dvoch miliónov pasažierov, ktorá bola naposledy dosiahnutá pred 10 timi rokmi," uviedla hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

Nevyhnutné bezpečnostné opatrenia na letisku sú všeobecne známe. Stále sa však nájdu slovenský kutilovia, ktorý so sebou berú šroubováky, kladivá či iné náradie. To však kontrolou neprejde. 

Súčasťou biologickej ochrany letiska je 16 dravcov. Používajú ich na odplašenie ostatných vtákov či dravcov z letiskovej plochy, aby nedošlo k zrážke s lietadlom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy