Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bane na Hornej Nitre sú podľa miestnych stratové, Fico ich chce dotovať do roku 2030
Zdielať na

Bane na Hornej Nitre sú podľa miestnych stratové, Fico ich chce dotovať do roku 2030

NOVÁKY / Na Hornej Nitre sa začali aktivizovať nielen starostovia a primátori, ale aj podnikatelia. Tým sa nepáči, že vláda sa zaviazala dotovať ťažbu uhlia v tamojších baniach. Podľa ich názoru sú stratové a doplácajú na to všetci. V pondelok hľadali spôsob, ako pomôcť regiónu, keď sa bane zatvoria.

"Uhlie sa dostáva na pokraj energetického mixu a je potrebné pristúpiť k postupnému útlmu ťažby v tomto regiónu, ale aj k ďalších iných regiónoch," povedala z EK Lívia Vašáková. V Prievidzi sa stretli nielen predstavitelia miest a obcí, ale aj zástupcovia tretieho sektora a najmä podnikatelia. Mnohým dochádza trpezlivosť. Vadí im dotovanie ťažby hnedého uhlia zo strany štátu. 

Vláda však garantuje ťažbu uhlia až do roku 2030. Pri svojich návštevách v tomto regióne to niekoľko krát zopakoval aj samotný premiér. "Do roku 2030 je tu záujem vyrábať elektrickú energiu z uhlia," povedal Fico. Hornonitrianske bane na útlm nateraz nemyslia. Dokonca majú v pláne otvoriť dvanásty ťažobný úsek. "Ak začnú ťažiť, tak sa zvýši riziko ohrozenia termálnych vôd v kúpeľoch Bojnice," povedal predseda predstavenstva kúpeľov v Bojniciach Slavomír Eliáš.  Zástupkyňa európskej komisie pripustila, že európska únia bude tlačiť na postupné ukončenie ťažby uhlia.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy