Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenské vedkyne ocenila medzinárodná porota
Zdielať na

Slovenské vedkyne ocenila medzinárodná porota

BRATISLAVA / Podľa svetovej štatistiky dominujú vo vedeckých kruhoch v 70 % muži. Napriek tomu, že žien je podstatne menej, pýšiť sa môžu viacerými úspechmi a rozhodne za silnejším pohlavím nezaostávajú. Dokázali to aj naše slovenské vedkyne. Odborná porota ich ocenila na prvom slovenskom ročníku "Ženy vo vede".

"Myslím si, že aj vo vede majú ženy svoje nezastupiteľné miesto. Ženy svojim pohľadom, názorom dávajú všetkým veciam čiže aj rozvoju vedy a výskumu úplne iný rozmer," uviedla generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO Edita Filadelfiová. 

Zuzana Barbieriková a Lucia Kučerová sú dve slovenské ženy - vedkyne, ktoré si všimla odborná porota medzinárodnej vedeckej súťaže. Lucia Kučerová skúma nádorové bunky už 17 rokov a snaží sa zabrániť ich šíreniu. "Cieľom projektu je izolácia a analýza buniek schopných iniciovať metastázy a hľadanie ich vzťahu k nádorovým kmeňovým bunkám," uviedla vedkyňa. 

Lucia Kučerová, okrem toho, že je úspešnou vedkyňou, je aj mamou. Napriek tomu, že je niekedy náročné skĺbiť prácu a rodinu, nemenila by: "Je tam naozaj tá sloboda a je to veľká pestrosť, ktorá toho človeka naozaj každý deň do tej práce môže prilákať. A myslím si, že to je tá výhoda oproti iným povolaniam."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy