Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počas výstrahy pred vetrom urobíte lepšie, keď ostanete doma
Zdielať na

Počas výstrahy pred vetrom urobíte lepšie, keď ostanete doma

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom, ktorý vo štvrtok vo večerných hodinách opäť zasiahne Slovensko v jeho juhozápadnej časti. O tom, že nepôjde slabý vietor svedčí aj jeho sila v nárazoch, ktorá môže dosiahnuť až 100 kilometrovú rýchlosť.

Sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra uvádza niekoľko rád, ako sa na silný vietor pripraviť. "V prípade, že vás veterná smršť zastihne na otvorenom priestranstve, prípadne v meste, nikdy sa neschovávajte pod stromom, prípadne pod balkónom, nakoľko predmety padajúce z balkónov sa vo vetre môžu zmeniť na zbrane," uvádza hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

V prípade, že budete počas večernej smršte doma, dbajte aj na bezpečnosť ostatných a z balkónov pozbierajte predmety, ktoré by mohli predstavovať nebezpečenstvo. 

Meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová varuje pred silným vetrom tiež: "Popoludní sa poriadne rozfúka. Severne od nás sa bude presúvať ďalej na severovýchod veľmi hlboká oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá k nám prinesie vietor s priemernou rýchlosťou okolo 45 km/h. V nárazoch najmä na západe a na juhozápade až okolo 85 km/h. Na citlivých miestach môže severozápadné prúdenie ako je napr. okolie Nitry, dosahovať až okolo 100 km/h."

Takýto silný vietor môže priniesť problémy v doprave a nezabezpečené, lietajúce, objekty na našich sídliskách môžu priniesť aj materiálne škody a zranenia. Buďte preto vo štvrtok vo večerných hodinách a ešte aj v piatok dopoludnia v západnej polovici krajiny obzvlášť opatrní!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy