Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od 1. októbra čaká poistencov VšZP novinka. Elektronický recept
Zdielať na

Od 1. októbra čaká poistencov VšZP novinka. Elektronický recept

BRATISLAVA / Od 1. októbra budú môcť poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne použiť elektronický recept. Namiesto klasického dostane pacient do rúk recept s čiarovým kódom. Lekárnik po jeho nasnímaní nahliadne do spoločného systému a bude mať prehľad o všetkých liekoch, ktoré pacient užíva.

"Prvým októbrom spúšťame e-recepty. Zapojených je aktuálne viac ako 2 400 lekárov a veríme, stovky pribúdajú týždenne," uviedol riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslav Kočan.

Zapojených lekárov spoznajú poistenci podľa nálepky, ktorá už dnes visí na mnohých dverách. "V diskusii s Lekárnickou komorou sa nám v tomto procese podarilo identifikovať úspory, zefektívnenie komunikácie medzi lekármi a poisťovňou. Tieto úspory sme preniesli na pacientov," dodal Kočan.

Podľa jeho slov pacienti, ktorí budú mať recept s čiarovým kódom, nebudú v lekárňach platiť manipulačný poplatok 17 centov.

Pre pacienta sa zatiaľ nič nemení. Dostane svoj liek v každej lekárni. Aj v tej, ktorá nie je zaregistrovaná v elektronickom systéme. "Pri počte dve tisíc lekárni na Slovensku je už tisícka do projektu zapojená. Pacient si bude môcť vybrať liek v hociktorej lekárni," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

V roku 2016 lekári vydali poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne 45 miliónov tlačených receptov. Pri 17-centovom poplatku poistenci VšZP zaplatili 7,7 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy