Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Most SNP po rekonštrukcii otvoria. Syn jeho autora však tvrdí, že nový asfalt mostu škodí
Zdielať na

Most SNP po rekonštrukcii otvoria. Syn jeho autora však tvrdí, že nový asfalt mostu škodí

BRATISLAVA / Práce na moste SNP po dvoch mesiacoch pomaly končia. Vodiči tak budú mať k dispozícii nový asfalt. Syn autora mosta však tvrdí, že nový asfalt mostu škodí.

Práce sa začali na začiatku letných prázdnin, dokončené by mali byť s príchodom nového školského roka. "V tejto chvíli práce prebiehajú podľa harmonogramu, to znamená, že stíhame termín ukončenia prác do konca augusta a prvého septembra bude spustená premávka na moste SNP," uvádza magistrát Bratislavy. 

Oprava cesty bola rozdelená na dve etapy. Prvá skončila na konci júla, druhá končí v auguste. V júli rekonštruovali vonkajšie pruhy v oboch smeroch. V auguste sa pruhy vymenili. Kvalita nového asfaltu, už na prvý pohľad nie je úplne stopercentá, čo priznáva aj magistrát. "Počas prác malo mesto na stavbe dva stavebné dozory, autorský a stavebný, to znamená, že celý čas sme práce monitorovali. Práce vykonávala rakúska firma, za kvalitu je zodpovedná ona," uvádza magistrát. 

V prípade, že sa pri kontrole objavili nejaké nezrovnalosti, firma by ich mala odstrániť. "Stavebníka sme požiadali, aby nedostatky odstránil a budeme si tieto práce vyžadovať, lebo na most je päťročná záruka," dodávajú. 

Podľa stavebného inžiniera Alexandra Tesára, syna Arpáda Tesára, ktorý most projektoval, má most okreh hrboľatého asfaltu ešte iný problém: "Rekonštrukcia mosta je technologicky správna, až na nanesenie dvojnásobnej vrstvy asfaltu, ktorá spôsobuje prídavné zaťaženie mosta v rozsahu cca 400 ton oproti pôvodnému stavu. Most je preťažený o váhu prídavnej vrstvy štvorcentimetrovej novej vozovky. Most má ešte konštrukčné rezervy, ktoré musia byť aktivizované a zabránia ohrozeniu jeho bezpečnosti v dohľadnom čase."

To, či má pravdu magistrát alebo stavebný inžinier Alexander Tesár ukážu len opätovné merania a podrobný výskum.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy