Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
TIPY A TRIKY: Začnite školský rok bez stresu vy aj vaše dieťa
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Začnite školský rok bez stresu vy aj vaše dieťa

BRATISLAVA / Prázdniny sa nemilosrdne končia. Odborník, školský psychológ, Michal Hacaj rodičom poradí, ako zvládnuť začiatok školského roka bez stresu.

Budúcich prvákov by rodičia mali pripraviť na vstup do školy, keďže sa im mení život od základov. "Sú zvyknuté na hry a príjemne strávený čas. Teraz sa od nich bude vyžadovať aj trošku povinností. Budú si musieť nájsť nových kamarátov, budú sa musieť začleniť do kolektívu," hovorí školský psychológ Michal Hacaj.

Názorové učenie

Podľa odborníka je dobré, aby sa rodičia so svojimi deťmi rozprávali o tom, čo ich čaká. "Malé deti ocenia, keď im ukážete čo a ako robiť. Ako komunikovať s učiteľmi, ako si chystať tašku. Ako keby ich to naučiť od začiatku," dodáva Hacaj.

Podľa Michala Hacaja sa nedá vylúčiť ani to, že deti budú plakať. Adaptácia môže trvať niekedy aj pol roka či viac.

Rady, ako predísť stresu s prvákmi

- Ukážte im čo a ako majú v škole robiť
- Ako sa majú správať a komunikovať s učiteľmi
- Pred koncom prázdnin ich pripravte na režim, ktorý ich čaká

Návrat po prázdninách

Druhou skupinou detí sú tie, ktoré sa vracajú po prázdninách. Podľa odborníka sú dve kategórie starostí, ktoré sa môžu vyskytnúť. "Jedna je, že cítia veľký tlak od učiteľov aj od rodičov, že tento ročník bude o niečo ťažší. Rodičia od nich chcú lepšie výsledky. Tu je veľmi dôležité, aby si deti nedávali nereálne ciele," hovorí Michal Hacaj.

Druhou kategóriou je prostredie v škole. "Či tam mám kamarátov alebo nemám. Častokrát sa možno netešia do školy, lebo tam niečo nie je v poriadku. Možno ten sociálny život je tam trošku horší," dodáva Michal Hacaj.

To, že nie je niečo v poriadku, dokážu odhadnúť aj rodičia. "Ak je dieťa nervózne pred nástupom do školy alebo sa neteší, môžem vidieť ako rodič, že niečo nie je v poriadku," hovorí školský psychológ Michal Hacaj.

Ak dieťa prestupuje do novej školy, kde sú už deti zabehnuté, mali by ho rodičia nechať, aby sa samo zaradilo. "Nechal by som to na toho žiaka, ale trochu by som dozeral na to, či to ide správnym smerom," tvrdí Michal Hacaj.

Do konca prázdnin zostáva len týždeň. Deti by sa mali pomaly na školu pripraviť. "Ja by som bol zástancom kompromisu, aby už nešli napríklad spať o dvanástej ale o jednej. Postupne aby si zvykli, že ide škola. Určite by som na to nešiel tvrdo, že začať si opakovať alebo učiť sa," dodal Michal Hacaj.

Rady, ako predísť stresu so staršími deťmi

- Netlačte na nich príliš
- Ak menia školu, nechajte ich samých zapadnúť do kolektívu
- Ak cítite, že majú problém, riešte to s nimi
- Pred koncom prázdnin ich pripravte na staronový režim, ktorý ich čaká

Súvisiace články

Najčítanejšie správy