Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Príbeh bezdomovca Petra: Myslel som si, že alkohol je moja spása
Zdielať na

Príbeh bezdomovca Petra: Myslel som si, že alkohol je moja spása

POPRAD / Už niekoľko rokov len spomína na to, ako žil na samom dne. Každý deň pil, žobral a prespával na lavičkách v parku. Deti mu vzali do detského domova. Tak žil bývalý bezdomovec Peter, ktorý dokázal vstať a začal nový život.

V každom bezdomovcovi sa skrýva silný príbeh, ktorý vždy začal pádom na samé dno. Niektorí si siahnu na život, iní len prežívajú. No sú aj takí, ktorí vstali a vzopreli sa osudu.

Jedným z nich je aj Peter, ktorý dvanásť rokov žil na ulici. Žobral a veľmi veľa pil. "Keď som bol von, tak som chcel ísť do teplého. Išiel som na liečenie. Keď som sa potom vrátil, bola jar, a bolo lepšie," opisuje Peter.

Jeho deti skončili v detskom domove, život pre neho stratil zmysel. "Ja som stále bol v tom, že alkohol je moja spása. Som myslel, že s alkoholom všetko dokážem," dodáva.

V jeden deň ale v jeho živote prišiel zlom. "Sedel som v parku, mal som pri sebe päť litrov vína a rozmýšľal nad sebou. Rozhodol som sa, že pôjdem ku doktorke na zastavenie ťahu," opisuje. Teda na to, aby prestal piť.

Nebolo to pre neho vôbec ľahké. Kamaráti z ulice sa mu smiali, pohŕdali ním a ponúkali mu alkohol. Neverili, že to dokáže. "Dávajú si stávky, že vydržím dva týždne, tri týždne," hovorí Peter.

Peter sa odišiel liečiť do Žakoviec, kde stretol svoju súčasnú ženu. Pomohli aj kežmarskí sociálni pracovníci, ktorí dali Petrovi prácu. Mesto zase nájomný byt

Potom, ako sa dal Peter do poriadku, chcel svoje deti späť. "Na súde som im ukázal, že som abstinujúci alkoholik, že mám zamestnanie aj bývanie. Tak sudca mi pustil deti domov. Mám všetky deti doma," dodáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy