Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Špičkoví vedci nedostali eurofondy
Zdielať na

Špičkoví vedci nedostali eurofondy

BRATISLAVA / Ani šesť týždňov po prepuknutí škandálu s eurofondami, kritika neutícha. Práve naopak. Stále sa objavujú nové skutočnosti, ktoré prehlbujú podozrenia z nespravodlivého šafárenia so stovkami miliónov eur.

Doktor Robert Mistrík. Jeho tím má unikátne vedecké referencie. Roky sa venuje zdravotníckemu výskumu. Takúto firmu podľa neho ministerstvo odbilo. Do výzvy sa prihlásili s projektom, kde chceli skúmať rakovinu a Alzheimerovu chorobu. "Náš projekt na hľadanie malých molekúl v ľudskom organizme, ktorý potenciálne jedného dňa môže zachraňovať ľudské životy, bol odmietnutý pre nedostatok personálu," povedal vedec Róbert Mistrík.

Vo firme pritom pracuje sedem ľudí s titulom PhD. a dokopy 15 ľudí. On sám má článok v najuznávanejšom vedeckom časopise. Druhým dôvodom zamietnutia projektu bolo nedostatočné finančné krytie. "Hoci máme miliónovú tržbu a firmy, ktoré majú tržbu okolo 2 000 eur toto boli schopné pokryť, rovnako ako firmy, ktoré majú nula zamestnancov," pokračuje Mistrík. 

Vedec je nahnevaný prinajmenšom tak, ako rektori, ktorí tiež obišli s dlhým nosom. Rovnako možno pripomenúť Prešovčana, ktorý prišiel z Washingtonu v nádeji, že konečne bude môcť robiť výskum doma. "Neviem posúdiť, že prečo takýto projekt, ktorý prináša inovácie, expertov a dostanú to firmy schránkové bez skúseností," povedal vedec Pavol Čekan.

Opäť sa ozvali aj rektori. Sťažujú sa, že sa na tlačovke ministra Plavčana nedostali k slovu. "Ohradzujeme sa voči spôsobu, ktorým bola vedená pondelkovaá tlačová konferencia na ministerstve školstva. Po rokovaní s ministrom zostali všetci zástupcovia univerzít a SAV aj na tlačovej konferencii až do konca, no neboli vyzvaní k slovu."

Televízii JOJ sa po tlačovke podarilo hovoriť s rektorom STU. Ten povedal, že prišli s ôsmimi požiadavkami, no minister súhlasil so štyrmi. Stále trvajú na tom, aby boli peniaze použité tam, kde sa výskum dlhodobo robí. "Univerzity predkladali také projekty, ktoré budujú infraštruktúru tej vysokej školy výskumnú a teda budú dlhodobo mať benefit z toho stovky, tisícky študentov," uviedol rektor STU Robert Redhammer.  "Keď vám jedného dňa budú zomierať vaši blízki, alebo nebodaj vaše deti, potom si spomeňte, aké firmy dostali na vedu a výskum milióny,"  dodáva Mistrík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy