Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hory. Pravidlá používania turistických chodníkov v Tatrách
Zdielať na

Na hory. Pravidlá používania turistických chodníkov v Tatrách

TATRY / Horskí záchranári takmer denne pomáhajú turistom, ktorí spadli na horských chodníkoch. Mnohí z nich však mohli pádom zabrániť. V pravidelnej rubrike Na hory sa dozviete, na čo si máte na turistických chodníkoch dávať pozor.

Pohyb v horách vždy na vlastné riziko. Tak ako v mestách aj v horách sú počas sezóny chodníky plné ľudí. Tie horské sú ale omnoho zradnejšie, ako tie mestské. "Sú to naukladané skaly, ktoré sa kedykoľvek môžu uvoľniť," opisuje záchranár Ján Kušnirák. Mnohí turisti si tento rozdiel neuvedomujú a na hory sa vyberajú v rôznej obuvi. Na horský terén odporúčajú vyššiu obuv, aby bol členok chránený.

Nielen nerovnosť nie je zradná, ani menšie či väčšie skaly na nich nie sú bezpečné. "Na skalách sa nachádzajú machy, lišajníky, ktoré hlavne v mokrom počasí sú mokré," povedal Kušnirák. Myslite aj na korene stromov. Tiež sú šmykľavé. "Môže sa stať, že ak pôjdu ľudia po kraji chodníkov, môže sa to s nimi odtrhnúť, čo môže spôsobiť aj pád," dodáva záchranár.

Ďalšou kapitolou je fotenie sa pri vodopádoch. Ľudia chtiví krásnych obrázkov zabúdajú na bezpečnosť, nerešpektujú zábrany a riskujú. "Tým, že si chcú urobiť fotku, strácajú ostražitosť a stačí veľmi málo na to, aby spadli," Prúd je silný, voda studená, v štatistikách horských záchranárov je už zopár mien ľudí, ktorým sa riskovanie pre krásnu fotku osudným. Netreba zabúdať na jedno pravidlo, ktoré v horách platí. "Tí, ktorí schádzajú by mali dať prednosť tým, ktorí vystupujú, lebo oni už ten cieľ túry majú za sebou," dodáva Kušnirák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy