Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mestským policajtom chýbajú desiatky príslušníkov. Podmienky mladým nevyhovujú
Zdielať na

Mestským policajtom chýbajú desiatky príslušníkov. Podmienky mladým nevyhovujú

BRATISLAVA / V Bratislavskom a Trnavskom kraji chýba v radoch mestskej polície niekoľko desiatok príslušníkov. Práca je pre mladých ľudí málo atraktívna lebo je nízko ohodnotená a na uchádzača sú vysoké nároky. Mestskí policajti navyše nedostávajú výsluhový dôchodok ako je to v prípade štátnych kolegov.

V Pezinku majú 29 mestských policajtov, svoje rady by potrebovali rozšíriť aspoň o troch. "Pred nejakými 25 rokmi sme nemali problém prijať príslušníkov mestských polícií a uchádzačov bolo veľa. Dnešná doba je iná," hovorí náčelník mestskej polície v Pezinku Ľudovít Farbula. 

V Trnava je to ešte o niečo horšie. Zatiaľ čo polícia má 56 príslušníkov, ideálny stav by pre nich bol 80. Podľa samotných policajtov nemôže byť policajtom hocikto. Potrebuje splniť potrebné kritériá a prejsť výberovým konaním. 

Prijať nových policajtov v okresoch s nízku mierou nezamestnanosti je veľmi ťažké. "Pracovníci všetkých mestských a obecných polícii idú podľa zákonných tabuliek o zákone verejných služieb, ktorý je dávno prekonaný a štát to nerieši. Nástupný plat mestského policajta je podľa tabuliek 410 euro," uviedol náčelník Mestskej polície v Trnave Igor Keleši.

S počtom mestských policajtov nemajú problémy na východe. "Tá zamestnanosť Bratislava a okolie je podstatne nižšia a preto ľudia na východnom Slovensku chcú ochotní pracovať za iných podmienok ako na západe," vysvetlil prezident Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Slovenska Ján Andrejko. 

Policajtov tiež hnevá, že môžu ísť do dôchodku až vo veku 62 rokov, avšak zákony sú neúprosné. "Príslušníci mestských a obecných polícii sú zamestnancami miest a obcí, takže žiadne benefity, čo sa týka štátnej polície, čiže výhody ktoré majú príslušníci policajného zboru u nás neexistujú," ozrejmil Andrejko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy