Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záujem o slovenské vysoké školy klesá. Tretina prihlasených napokon nenastúpi
Zdielať na

Záujem o slovenské vysoké školy klesá. Tretina prihlasených napokon nenastúpi

BRATISLAVA / Každý rok sa na slovenské univerzity hlási stále menej maturantov. A v priemere viac ako tretina prijatých vôbec nenastúpi. Na viaceré odbory sa pritom hlási niekoľkonásobne viac ľudí ako školy môžu prijať. Napríklad na psychológiu alebo medicínu. Inde je záujem priam žalostný - napríklad o matematiku alebo učiteľstvo. Príčinou je pokles populácie, odchody našich maturantov na zahraničné univerzity, alebo chýbajúci odborní učitelia.

Podľa údajov Ministerstva školstva SR je počet prihlášok len o nejakých 10 percent vyšší, ako požadujú vysoké školy. "Ku koncu mája 2017 zaevidovali vysoké školy zhruba 58 tisíc prihlášok a ten plán, ktorý si stanovili, je vo výške asi 50 tisíc," povedala hovorkyňa Ministerstva školstva SR, Ivana Skokanová.

Na prvý pohľad to vyzerá byť v poriadku, osemtisíc prevyšuje, bude z čoho vyberať. Skutočnosť je ale iná. "Z tých minulých rokov je zrejmé, že školy dokážu naplniť ten svoj plán na zhruba 70%," upresňuje Skokanová. Je to tým, že maturant si podáva dve, tri i štyri prihlášky na vysoké školy, aby v prípade, ak v jednej neuspeje, mal v zálohe ďalšiu. Vysoké školy s tým však pri plánovaní počtu prijatých rátajú.

"Zhruba 60 percent z tých, ktorých prijmeme, sa nám aj zapíše," hovorí dekanka FIIT STU BA, Mária Bieliková. Každý odbor, fakulta, univerzita má toto číslo iné, ale aj počet prihlášok. Každoročne evidujú na vysokých školách zhruba o desaťtisíc menej prihlášok a reálne do školy nastúpi zhruba o tritisíc študentov menej.

Dobre je na tom spomedzi fakúlt Univerzity Komenského napríklad lekárska a farmaceutická, alebo odbory psychológia, poprípade žurnalistika. "Najmenej záujmu je o učiteľské študijné programy, nulový záujem je o študijný program matematika," hovorí prorektorka UK, Zuzana Kovačičová.

Väčšina fakúlt každoročne poskytuje možnosť prihlásiť sa aj v dodatočných termínoch, čo využije zhruba 10 tisíc maturantov. Napriek tomu celkový počet prihlášok každoročne klesá. "Aj vďaka tomu, že sa predĺžila školská dochádzka, a je menej maturantov, ale aj čoraz viac študentov odchádza do ČR," myslí si Mária Bieliková. A to dokonca aj v prípade, že na Slovensku majú lepšie podmienky a môžu si tu lepšie zarobiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy