Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chorvátsko praská vo švíkoch. Treba rátať aj s týmito novými pravidlami
Zdielať na

Chorvátsko praská vo švíkoch. Treba rátať aj s týmito novými pravidlami

MAKARSKA / Hlavná sezóna pri Jadrane je mierne za polovicou a úrady už hlásia o 20 percent viac turistov ako minulý rok. S pribúdajúcimi davmi sa však hromadia aj niektoré problémy. V Makarskej počas nedávneho silného vetra známeho ako bóra museli zachraňovať desiatky turistov na nafukovačkách. Po nočných žúroch zasa majú zamestnanci mesta čo robiť, aby dali pláže a uličky do poriadku.

Je 5 hodín ráno, nad Makarskou začína svitať a tam kde zábavy chtiví a miestami podgurážení turisti končia, domáci začínajú. Majú totiž len dve hodiny na to, aby boli pláže opäť čisté a bezpečné. Inak hrozia zranenia tak ako v prípade tejto mladej Chorvátky, ktorá si po ceste z diskotéky na pláži rozrezala nohu o rozbitú fľašu. "Mladí po skončení diskotéky či inej zábavy prídu ešte na pláž a pijú tu alkohol, nechávajú fľaše, ktoré sa môžu rozbiť a následne môže dôjsť k situácii, akú ste videli, preto každé ráno musíme pláže čo najrýchlejšie upratať,“ hovorí miestny mestský policajt Stipe Bušelić 

Po pláži a uličkách sa preto skoro ráno rozpŕchnu desiatky pracovníkov komunálnej firmy, brigádnici, študenti, či mestskí policajti. Tým turistom, ktorí si na pláži nechávajú rôzne rekvizity typu nafukovačky či uteráky na "rezerváciu" svojho dobrého miesta pri mori, na Makarskej riviére už odzvonilo. Ráno si tam totiž už svoje veci nájsť nemusíte. „Pláž je obmedzená na istý počet turistov, preto  chceme, aby sa naučili poriadku a uteráky či slnečníky si nenechávali na pláži už deň vopred," oznámil Tonči Lalič, riaditeľ Turistického úradu v Makarskej. Dodáva, že si svoje veci môžu neskôr turisti vyzdvihnúť v areáli komunálnej firmy, kde sú pod dohľadom.

Pre pokojnú dovolenku v Chorvátsku by ste mali rešpektovať niekoľko upozornení. Týka sa to aj používania nafukovačky v prípade, keď fúka silný vietor smerom od pevniny na more, pred čím turistov vystríha horská služba. "Ak aj napriek vetru nafukovačku použijete , vezmite si so sebou Váš občiansky alebo pas, aby si Vás talianska polícia nezamenila s utečencami,“ píše sa polovtipom na letáku. 

Pre talianskych turistov bol oznam o niečo kratší, no o to výstižnejší: „Ak tak urobíte, môže sa stať, že sa vrátite domov predčasne“. Takýmto vtipným spôsobom upozorňovali turistov v piatich jazykoch, vrátane slovenského. Až taký vtip to však v realite nie je. „Vtip, ktorý bol ale myslený vážne. Naposledy keď bola búrka na Makarskej, mali sme 50 záchranných akcií z námorného úradu, pričom zachraňovali ľudí, ktorých odvialo na nafukovačkách smerom k ostrovom alebo k Taliansku. Veľké šťastie, že ich ľudia na pláži spozorujú a hneď volajú pomoc," hovorí Lalič.

Turistov taktiež upozorňujú, aby neplávali za vyznačené bóje. Túto sezónu za nimi už, bohužiaľ, prišiel o život poľský turista. „Za vyznačenými bójami jazdia rýchle člny či skútre, pre plavcov je to nebezpečné. Dodržuje pravidlá a kúpte sa tam, kde to je vyznačené a nebude žiadny problém,“  odporúča Lalič. 

No pre zvyšujúci sa počet turistov majú malé mestečka na Dalmácii rovnaký a zároveň veľký problém – parkovanie. To chcú riešiť do budúcnosti podzemnými parkoviskami. 

Turistov zatiaľ na Makarskej za neadekvátne oblečenie mimo pláže, teda viac odhalené ako zahalené, v centre mesta pokutovať nebudú. "Nechceme to riešiť ako naši kolegovia na Hvare, kde dostanú turisti pokutu aj v prípade, že sa v centre mesta neoblečú alebo sú veľmi opití, Makarska je viac liberálna,“ hovorí Lalič. 

Momentálne je na Makarskej top sezóna - ceny tak oproti júnu či septembru mierne vzrástli. "Tak isto v reštauráciach, apartmánoch sú ceny momentálne vyššie, ale oproti minulému roku sa nezvyšovali," konštatuje Eva Deličová z cestovnej kancelárie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy