Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Turisti, dajte si pozor na prítulné líšky. Môžu prenášať vážne choroby
Zdielať na

Turisti, dajte si pozor na prítulné líšky. Môžu prenášať vážne choroby

VYSOKÉ TATRY / Hovoria jej ryšavá modelka a pre turistov je obrovskou atrakciou. Nadšení návštevníci ju dokonca kŕmia a netušia ako hazardujú so svojím životom. Nenásytná líška im žerie takmer z ruky a práve to môze byť veľmi nebezpečné.

Už niekoľko rokov prekvapuje turistov líška, ktorá sa dostáva do tesnej blízkosti ľudí. Podľa zoológa sa v okolí Tatier vyskytuje viacero líšok so zmeneným správaním. "Líška je výrazným prenášačom nielen besnoty, ale aj napríklad echinokokózy, čo je veľmi závažné ochorenie," povedal Jozef Hybler, zoológ štátnych lesov TANAP.

Na pozornosť a komfortné stravovanie si líška rýchlo zvykla a využíva to."Možno je to čiastočne ako atrakcia, len je to divé zviera, ktoré koná nevyspytateľne. Väčšinou to končí nejakým úrazom a núteným usmrtením zvieraťa, ktoré za to nemôže," vyjadril sa riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. 

Odporúča sa nehladkať a nekŕmiť zvieratá. V opačnom prípade dochádza práve k tomu, že líšky jedia ľuďom takmer z ruky, medvede sa prehrabávajú v kontajneroch či medzi sebou bojujú pod oknami hotelových izieb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy